На Рівненщині у державну власність повертають освітні приміщення

фото ілюстративне

На Рівненщині прокурори вживають заходи до повернення з незаконної оренди приміщень навчальних закладів, які використовуються не за призначенням

Упродовж останніх років в дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів спостерігається тенденція до переповнення груп та класів, через відсутність в достатній кількості вільних приміщень. Відкриття додаткових груп, класів у вже існуючих закладах, на жаль, не вирішує проблему в комплексі. Тому, питання правомірності використання приміщень закладів освіти набуває особливої актуальності.  

З метою збереження існуючої мережі навчальних закладів та їх матеріально-технічної бази, а також забезпечення належних умов для навчання, фізичного, психічного та інтелектуального розвитку дітей, органами прокуратури Рівненської області у 2018 році пред’явлено 14 позовів в інтересах держави про визнання недійсними договорів оренди приміщень дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, які використовувались орендарями не за призначенням, що є порушенням вимог Закону України «Про освіту». Загальна площа цих приміщень становить понад 4 тис кв м, вартість – 6,8 млн грн.

Із заявлених позовів 4 судами вже задоволено та повернуто навчальним закладам приміщення загальною площею 1,1 тис кв м, вартістю понад 4 млн грн. Крім того, у 7 справах провадження припинено у зв’язку з добровільним виконанням вимог прокурора про повернення майна вартістю понад 1 млн грн. 

Зокрема, господарським судом Рівненської області задоволено позовну заяву прокуратури Рівненської області про розірвання укладеного цьогоріч  Регіональним відділенням Фонду державного майна по Рівненській області та суб’єктом господарювання договору оренди частини приміщення вищого навчального закладу (а саме – майстерні)  площею 77,87 кв м, вартістю 168 тис грн.

Згідно умов договору передбачалося використання приміщення навчального закладу для здійснення комерційної діяльності та проходження практики учнями. Однак доведено, що будь-яка практика у вказаного суб’єкта господарювання не проходилась, та взагалі не передбачена навчальними планами закладу на 2018-2019 роки. 

Крім того, при укладанні даного договору службові особи Регіонального відділення Фонду державного майна по Рівненській області проігнорували той факт, що грубі порушення законодавства про освіту були доведені прокуратурою у судовому порядку ще раніше, а саме у 2017 році, при наданні відділенням цього ж приміщення тому ж самому орендарю.   

Наголошуємо, що відповідно до вимог діючого законодавства об’єкти та майно державних і комунальних закладів освіти не підлягають приватизації чи використанню не за освітнім призначенням.

Органи прокуратури області й надалі вживатимуть належні заходи реагування на факти незаконної оренди приміщень закладів освіти регіону з метою їх повернення та використання в інтересах дітей.

Повідомляє прес-служба прокуратури Рівненської області

Читайте також