На Рівненщині викрили майже 180 працівників, які працювали без трудового договору

У Рівненській області за 2 місяці співробітники Управління Держпраці виявили 179 осіб, які працювали без оформлення трудового договору.

Про це повідомили на сторінці установи у Фейсбуці.

На Рівненщині відбувається інспекційна кампанія із виявлення нелегальної праці. у вересні та жовтні інспектори перевірили 125 суб'єків господарювання і у 70 було виявлено порушення. 

На робочих місцях було зафіксовано 179 працівників, у яких трудові відносини не були оформлені. 

Роботодавцям видано приписи про усунення порушень та попередження про санкції, які застосовують у разі повторного виявлення незадекларованої праці.

До порушників застосовують штрафні санкції, зокрема:

  • за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосоване попередження;
  • за вчинення дій щодо недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, перешкоджання в її проведенні з питань фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків, штраф у шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.
  • повторне виявлення порушень в частині належного оформлення трудових відносин тягне за собою штрафну санкцію - 30 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення. З вересня 2020 р. розмір штрафу - 150 000 грн.

Читайте також