На Рівненщині військові навчаються штурмувати та утримувати kill house

У батальйоні охорони та обслуговування оперативного командування «Захід» — день тактичної підготовки. Це означає, що, незалежно від досвіду та звань, місце навчання на сьогодні — ділянка полігона «штурмове містечко». Саме тут за стандартами армій-країн НАТО побудовано kill house — населений пункт з одноповерховими та двоповерховими будівлями, магазином, мостом, стадіоном і навіть дитячим майданчиком.

Перший підрозділ укомплектований строковиками, які нещодавно поповнили військо. Склад інших підрозділів — досвідчені контрактники, за плечима яких — чималий досвід бойових дій на Сході України.

Тема занять — дії солдата в бою, правильне зайняття вогневих позицій, спочатку одиничних, потім у складі відділення-взводу. Серед головних акцентів — зміна позиції під час вогневого контакту з противником, перенесення вогню праворуч, ліворуч, у фронт і тил. Окрема тема навчань — заволодіння будівлею. Штурм об’єкта відпрацьовують за елементами: підхід, відчинення дверей, кидання гранати, заходження по кімнатах, прикриття кутів, займання позицій. На фінальному етапі працюють дві групи, одна штурмує, інша прикриває й навпаки.

Окрім цього, воїни на полігоні навчалися ефективно відбивати напад умовного противника, який діє із засідки.

Як зазначив головний сержант взводу Андрій Окренець, під час навчання все здається простим, але це на перший погляд. У реальній ситуації проблемні питання можуть виникати вже під час наближення до об’єкта. Треба пам’ятати про розтяжки, знати, як надати допомогу пораненим, як їх евакуювати, як доставити боєприпаси. Важливо відпрацювати всі дії до автоматизму, тоді в бойовій обстановці несподіванок не буде.

Віктор Шубец
Кореспондент АрміяInform

Читайте також