На Рівненщині з початку року вилучили майже тонну бурштину на понад 4 мільйони гривень

На Рівненщині попри воєнний стан знаходяться зловмисники, які заробляють на незаконній порубці лісу або видобутку бурштину.

Про це повідомляють у Рівненській обласній прокуратурі.

Із початку 2022 року у області зареєстровано 165 кримінальних правопорушень проти довкілля, з яких левову частку становлять правопорушення у сфері незаконних порубок та інших операцій з лісом (89), а також у сфері незаконного видобування та інших операцій з бурштином (51).

У межах 27 кримінальних проваджень, які скерували до суду, було вилучено майже 1,5 тонни «сонячного каміння», загальною вартістю понад 4,2 млн грн.

Також, у сфері незаконних порубок, перевезення, зберігання та збуту лісу скеровано до суду 18 кримінальних проваджень.

Під час досудового розслідування цих злочинів вилучено 267 метрів кубічних незаконно отриманої деревини, 2 трактори та 2 автомобілі, один з яких – вантажний лісовоз із краном-маніпулятором.

З початку року судами ухвалено вже 13 вироків щодо злочинів проти довкілля. 5 особам призначено покарання у вигляді штрафу на загальну суму майже 80 тис. грн, 6 порушників покарали обмеженням волі (звільнено від відбування покарання з іспитовим строком), ще 2 відправили за ґрати.

Відповідно до судових рішень, які прийняті протягом поточного року, в дохід держави присуджено передати 970 кг бурштину, вартістю більше 4 млн грн, вже фактично передано понад 280 кг на майже 900 тис. грн.

Також, з початку збройної агресії російської федерації на потреби ЗСУ та інших військових формувань передано майже 370 м3 деревини та 332 колоди дерев різних порід.

Крім того, упродовж 5 місяців 2022 року прокурорами до суду скеровано 12 позовних заяв у сфері охорони навколишнього природного середовища на майже 13 млн гривень. Частина з них вже задоволена, щодо деяких ще тривають судові розгляди. Реально виконано судових рішень на 120,1 млн грн.

Читайте також