На Рівненщині з жінок примусово стягують аліменти

фото - ілюстративне/відкриті джерела

На виконанні в органах державної виконавчої служби Рівненської області перебуває 417 виконавчих документів про стягнення аліментів, за якими боржницями є жінки. Найбільша кількість таких випадків зареєстровані в Сарненському – 73, Здолбунівському – 56, Рівненському – 52, та Острозькому – 36 районах (за колишнім поділом). 

Кошти повинні сплачуватися на утримання 631 дитини. Лише частина жінок систематично виплачують аліменти на утримання дітей, до решти вживаються примусові заходи зі стягнення коштів.

– У квітні цього року, завдяки застосуванню до боржниці тимчасових обмежувальних заходів, вдалося стягнути 90 тисяч гривень заборгованості з аліментів. Мешканка Березнівщини не змогла перетнути український кордон, тому змушена була погасити борг по аліментам на утримання два неповнолітніх дітей. Варто сказати, що нарахування виплат відбувається за тією ж процедурою, що і для чоловіків. Жодних преференцій жінки, які не виховують своїх дітей, не мають, – зазначає начальник Управління забезпечення примусового виконання рішень у Рівненській області Юрій Соценко.

Загалом в Рівненській області з 417 жінок-боржниць лише 58 вчасно сплачують кошти на утримання своїх дітей. Решта – 359 матерів боргують виплати. Серед основних причин невиконання рішень про стягнення аліментів, боржниками за якими є жінки – ведення аморального способу життя, відбування покарання, перебування у відпустці по догляду за іншою дитиною. Серед інших причин – оголошення боржниці в розшук, відсутність майна та коштів, відсутність постійного доходу.

Зазначається, що за невиконання своїх зобов’язань суди накладають на боржників з аліментів адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт. Працівники відділів державної виконавчої служби Рівненської області продовжують працювати над примусовим стягненням аліментів з недобросовісних боржників, щоб діти змогли отримати довгоочікувані кошти на своє належне утримання.

Читайте також