На Рівненщині зафіксовано 4 види малярійних комарів

Весна, тепло та яскраве сонечко спонукає прокидатися комарів. Масову появу "кровопивць" фахівці Рівненського обласного центру контролю та профілактики хвороб прогнозують у травні, ймовірно, внаслідок доволі теплої зими, значних опадів на початку весни та високого рівня вологості, показники їх чисельності можуть бути доволі високими.

Рівненська область є зоною масового поширення кровосисних двокрилих комах. У результаті багаторічного моніторингу за ентомофауною області фахівцями центру було ідентифіковано 4 види малярійних комарів та 24 — не малярійних.

"Однак, поруч з нами можуть літати й не кровосисні комарі, яких налічується понад 3500 видів та їм зовсім немає діла до людської крові, бо вони або поціновувачі квіткового нектару, або ж у дорослій стадії не харчуються взагалі. До речі, самці кровосисних комарів теж живляться лише солодким соком рослин, полюбляють його й самички, однак, після вдалих любовних побачень та запліднення, їм потрібна порція крові, а саме — білки та інші азотисті сполуки, що в ній містяться, для розвитку у їх тілі яєць та продовження роду", - йдеться у повідомленні.

Комарі обирають свою жертву за понад 300 сигналами, вони реагують на вуглекислий газ, який ми видихаємо, колір нашого одягу, рух, температуру тіла, тепло, запах, які складаються у такий привабливий для цих малих хижаків ароматний букет.

"Зважаючи на те, що комарі є найнебезпечнішими хижаками на світі, й від хвороб, які вони здатні поширювати, щороку у світі вмирає понад півмільйона людей, ми переконливо закликаємо уникати їх укусів та максимально уникати контактів з цими членистоногими", - пояснюють співробітники центру.

Для цього зовсім не потрібно зачинитись вдома, адже існують й так звані міські комарі, які прекрасно розмножуються у підвалах зі стоячою водою та з легкістю проникають через вентиляційні шахти навіть на досить високі поверхи. Достатньо буде подбати про антимоскітні сітки для вікон та дверей у своїх оселях, встановити фумігатори та застосовувати репеленти, тобто засоби, що відлякують комах, а також не забувати про захисний одяг, який максимально закриває тіло при відвідуванні зелених куточків.

Читайте також