На Рівненщині запровадять ІФА-тести на COVID-19: їх ціна у майже 20 разів менша за ПЛР

Під час щоденного брифінгу начальник управління охорони здоров'я РОДА Олег Вівсянник розповів, що найближчим часом на Рівненщині розпочнуть досліджувати людей із підозрою на коронавірус за допомогою ІФА-тестів.

Наразі управлінням охорони здоров’я проводиться детальне вивчення змісту наказу Міністерства охорони здоров’я щодо запровадження імуно-ферментного аналізу як методу масового тестування населення.

"Орієнтовно ціна розхідних матеріалів коливається від 50 до 90 гривень на одного пацієнта. Це без урахування вартості роботи медичних працівників. Якщо порівняти такі цифри з ПЛР-діагностикою, то вартість ПЛР-тесту обходиться від 2 до 3 тисяч гривень", - повідомив пан Вісянник.

За його словами, імуно-ферментний аналіз можна проводити у 16 лабораторія Рівненщини. Метод дешевший і дозволить більш масово охопити скринінговим обстеженням населення.

"Це дасть чітко і вчасно реагувати на спалахи та локалізувати вогнища інфекції. Наразі ІФА-аналіз у рівненських лабораторіях не проводиться. Очікуємо роз’яснень та придбання реактивів для проведення цих тестів", - додав начальник.

У Рівненської області є можливості закупити реактиви за рахунок коштів обласного бюджету.

Читайте також