"На Рівненщині зменшився рівень злочинності," - прокуратура

Дієві заходи щодо протидії злочинності та корупції на території регіону, які були раніше узгоджені на координаційних і міжвідомчих нарадах та  підтримані спільно керівництвом прокуратури Рівненської області, Головного управління Національної поліції в Рівненській області, Управління Служби безпеки України в Рівненській області, Управління захисту економіки в Рівненській області ДЗЕ Національної поліції України та інших правоохоронних органів, сприяли досягненню низки позитивних результатів на пріоритетних напрямах, поліпшенню криміногенної ситуації.

Про це йшлося 11 липня у прокуратурі Рівненської області на координаційній нараді керівників правоохоронних органів Рівненської області з порядком денним: «Про стан запобігання і протидії корупції в Рівненській області у першому півріччі 2018 року».

В заході взяли участь голова Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Муляренко, перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк, керівники усіх силових відомств Рівненщини. Серед запрошених -  керівники та працівники територіальних управлінь та відділів правоохоронних органів, а також регіональної та місцевих прокуратур.

Відкриваючи нараду, її головуючий - прокурор Рівненської області Богдан Подубинський відзначив, що суттєвих позитивних результатів вдалося досягти завдяки співпраці усіх правоохоронних органів регіону та громадськості. У першому півріччі 2018 року на території області відмічається зниження на 16,9% облікованих злочинів, досягнуто значно нижчого, ніж в середньому по Україні, рівня злочинності на 10 тис населення (в області – 50; по державі –66,5).

Менше вчинено особливо тяжких, тяжких кримінальних правопорушень, середньої і невеликої тяжкості, злочинів проти життя та здоров’я особи, власності, зокрема розбоїв, грабежів, крадіжок, шахрайств, проти безпеки руху та експлуатації транспорту.

Активізовано роботу правоохоронних органів щодо виявлення злочинів у сферах незаконного обігу наркотиків, господарської та службової діяльності.  Посилено протидію корупційним проявам: до суду скеровано 30 обвинувальних актів у кримінальних корупційних провадженнях. Знешкоджено 6 організованих злочинних груп (в т.ч. 1 - з корупційними зв’язками у лісовій сфері), у склад яких входило 37 осіб. До суду скеровано обвинувальні акти у 15 кримінальних провадженнях про злочини, пов’язані із незаконними оборудками з лісодеревиною, 34 – за фактами незаконного видобування бурштину. Постійно триває і надалі є важливою робота з попередження, виявлення та припинення незаконних операцій із землею, порушень, пов’язаних із сепаратизмом, у сфері оподаткування.

Водночас, як відзначено учасниками наради, поряд із здобутками, існують і проблемні питання в організації діяльності правоохоронних органів, які потребують невідкладного реагування.

Звернуто увагу присутніх на необхідність посилення дієвих, в т.ч. превентивних заходів у боротьбі з кримінальними правопорушеннями, пов’язаними із незаконним обігом зброї, діяльністю конвертаційних центрів, проти авторитету органів державної влади.

Мізерними, на переконання керівника регіональної прокуратури, є результати органів досудового розслідування щодо розкриття злочинів, пов’язаних з умисним знищенням майна шляхом підпалів, які стали останнім часом в області систематичними. Лише 3 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях цієї категорії скеровано до суду, а відтак, у більшості випадків злочинці не зазнали покарання. Також прокурор області висловив занепокоєння з того приводу, що залишаються нерозкритими 2 умисні вбивства, скоєні цьогоріч.

Богдан Подубинський закликав усі правоохоронні органи негайно вжити додаткових заходів аби вплинути на покращання криміногенної обстановки та вирішення притаманних для регіону проблем, зокрема, що стосується протидії незаконному видобутку бурштину та порушенням у земельній сфері.

Із детальним аналізом стану законності та пропозиціями щодо шляхів покращання роботи на відповідних напрямах виступив заступник прокурора області Мирослав Пацкан.

Також своє бачення у подальшій взаємодії та вирішенні обговорених проблемних питань висловили керівники силових відомств, голова Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Муляренко та перший заступник голови Рівненської обласної ради Сергій Свисталюк.

За підсумками проведеної наради розроблено комплекс узгоджених заходів у боротьбі зі злочинністю, які сприятимуть покращанню криміногенної обстановки в регіоні.

 

Прес-служба прокуратури Рівненської області

 

Читайте також