На Рівненщині - знову міжконфесійна суперечка

У селі Повча Дубенського району відбулася чергова міжконфесійна суперечка, пише РІВНЕ. Голос Церкви.

У селі Повча Дубенського району активісти ПЦУ, прикриваючись підробленим рішенням сесії сільської ради, хотіли приникнути у Свято-Троїцьку церкву, - про це повідомили Рівненську єпархію УПЦ місцеві жителі. Завадили вчинити безчинство віряни УПЦ, котрі зійшлись на захист свого храму.

Подія сталися 2 травня 2019 року на території місцевої церкви. Прибічники ПЦУ разом з кількома сільськими депутатами прийшли до храму, аби зірвати печатки, якими опечатали церкву кілька тижнів тому через конфесійну суперечку у селі. Свої дії активісти новоствореної структури перед вірянами УПЦ виправдовували рішенням сесії сільської ради.

«Вони показували нам папірець, згідно якого релігійна громада УПЦ мала передати своє майно общині ПЦУ, бо так вирішили на сесії сільської ради, - розповідає протоієрей Віктор Мілін, настоятель Свято-Троїцької церкви села Повча. - Коли сільські жителі почали вникати у справу, то з’ясували, що сесію скликали таємно, багатьох депутатів взагалі не запросили, а ось документ, на основі якого хотіли вдертися у храм, зареєстровано у державного реєстратора у селі Шпанів Рівненського району. Тут якби нічого протизаконного немає, але питання, нащо їхати у Шпанів, якщо є багато реєстраторів у Дубно. Наша громада відразу розкусила їхні махінації».

Як розповідають свідки, активісти ПЦУ, зрозумівши, що релігійна громада УПЦ не відступиться від своїх прав на церкву, вирішили обманним способом проникнути у храм. Георгій Ящук, голова парафіяльної ради ПЦУ з ломом, викурюючи на ходу цигарку, через дірку у паркані добрався до дверей і навіть зірвав печатки. У такий же спосіб на територію храму проник і благочинний Київського патріархату Ігор Загребельний, однак ні одному, ні другому не вдалося зірвати замки, віряни УПЦ завадили. 

«Сільська голова пані Інна не була присутня при цій штурханині, надійшла лише згодом, - коментує отець Віктор. – Чиновниця порушила свою обіцянку, яку вона давала 12 квітня на святому Євангелії про те, що не віддасть ключі жодній з общин, вона їх передала прихильникам нової церкви. Я вважаю, що цим самим вона зрадила і Бога, і людей, котрі її обрали стежити за порядком у селі». 

Чергова суперечка у селі Повча знову закінчилась перемовинами: обидві громади вирішили чекати рішення суду, який має відбутись 8 травня та внесе ясність у те, кому ж все таки належатиме сільська церква. Однак віряни УПЦ побоюються нової спроби захвату, адже ще жодного разу община ПЦУ не дотрималась обіцянки.

Читайте також