На Рівненщині зростає кількість випадків насильства в сім`ї: постраждали більше 2 тисяч жінок

Сьогодні, 25 листопада, у Рівненській ОДА відбувся брифінг з нагоди початку всеукраїнської акції «16 днів проти насильства». Дана акція має на меті привернути увагу громадськості до проблеми насильства в сім’ї.

Оскільки ця тема є болючою, то далеко не всі жертви насильства наважуються звертатися до спеціальних органів з цією проблемою. Крім того, далеко не всі знають як діяти у такій ситуації.

Директорка департаменту розвитку адміністративних послуг, соціальної, молодіжної політики та спорту ОДА Юлія Шигорева оголосила статистичні дані щодо звернень жертв насильства на Рівненщині.

«Упродовж 9 місяців 2020 року до структурних підрозділів, від повільних за реалізацію державної політики у сфері запобігання та протидії домашньому насильству звернулися 2910 осіб. З них 34 дитини, 2468 жінок, 408 чоловіків, що на понад 13% більше, ніж у відповідний період минулого року», - зазначила чиновниця.

Пані Шигорева додала, що щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводиться всеукраїнська акція «16 днів проти насильства». Метою заходу є привернення уваги громадськості до проблеми домашнього насильства.

Голова Громадської організації «Центра підтримки громадських ініціатив «Чайка» Лариса Гунько зазначила, що попередження домашнього насильства є пріоритетним напрямком діяльності даної організації.

«Ми були раді тому, що у 2001 році був прийнятий перший закон про попередження домашнього насильства. У 2017 році був прийнятий новий закон «Про протидію домашньому насильству». Наразі домашнє насильство визнано кримінальним злочином, що допомогло прийняти спеціалізовані заходи щодо агресорів», - розповіла пані Гунько.

На брифінгу був присутній також заступник начальника управління превентивної діяльності ГУНП у Рівненській області Олександр Бортнік. Він зауважив, що цьогоріч акція «16 днів проти насильства» актуальна як ніколи.

«Цього року, після певної стабільності, ми спостерігаємо ріст насильства на 20%. По зверненнях – менше, але по оформленню адміністративних матеріалів ми бачимо зростання. Ми розуміємо, що пік цієї проблеми ще не надійшов. Чим ближче будуть свята, тим проблеми будуть ставати актуальніші. Інформувати про те, як діяти у випадку домашнього насильства дуже важливо. Як показує практика, жертви насильства не знали куди звертатися і довго терпіли. Зрештою, вони просто телефонували 102», - наголошує Олександр Бортнік.

У Рівненській області працюють спеціальні бригади допомоги жертвам домашнього насильства. Про них розповів директор Рівненського обласного центру соціальних служб Ананій Бучак.

«З 11 бригад допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства, які працюють в області, 9 – працюють при міських і районних центрах соціальних служб. За 9 місяців було здійснено 340 виїздів у 180 населених пунктів області. Серед 431 особа, які постраждали від насильства є 343 жінки, 17 дівчат, 18 хлопців, 53 чоловіка. Усі вони отримали первинну психологічну допомогу», - розповів пан Бучак.

Жертви домашнього насильства в Україні можуть отримати безоплатну правову допомогу, якщо мають намір захищати свої права у суді.

Головна спеціалістка відділу комунікацій та право просвітництва Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Владислава Стецюк розповіла про нюанси отримання допомоги для мешканців Рівненської області.

«До нас часто приходять люди, які до цього нікуди не зверталися, мовчали і не викликали поліцію. А потім: «дайте мені юриста чи адвоката, я хочу захищати свої права». Проте, такі люди далі не можуть підтвердити свій статус», - пояснила пані Стецюк.

За її словами, щоб підтвердити свій статус, постраждалі мають надати відповідні документи, що підтверджують факт злочину:

  • копія протоколу про вчинення адміністративного правопорушення,
  • талон повідомлення про вчинення кримінального правопорушення, пов’язаного з насильством,
  • копія винесеного поліцейським термінового забороненого припису,
  • рішення суду про видачу обмежувального припису.

Під час брифінгу було також обговорено питання дітей, які є жертвами насильства. Варто зауважити, що в Україні, згідно чинного законодавства, діти, які є свідками насильства між дорослими, автоматично є жертвами домашнього насильства.

«Наразі є 57 дітей, які перебувають на обліку як ті, які перебувають у складних життєвих обставинах по причині насильства», - зазначив начальник служби у справах дітей ОДА Віктор Марчук.

Читайте також