На Рівненщині звільнили суддю

Фото - ілюстративне

Минулого тижня у Києві відбулося засідання Вищої ради правосуддя, під час якого розглядали питання щодо звільнення судді з Рівненщини за загальними обставинами. Про це повідомили в управлінні інформації та забезпечення комунікаційної діяльності ВРП.

Таким чином, Вища рада правосуддя вирішила звільнити з посади судді Володимирецького районного суду Рівненської області Віталія Поровського на підставі його ж подання заяви про відставку.

До слова, за дивним збігом обставин напередодні засідання ВРП у Володимирецькому районному суді працівники НАБУ та СБУ проводили обшуки. Як зазначив адвокат з міста Володимирця Олександр Печончик, обшуки проводили щодо діяльності судді Поровського та голови суду Закревського.

Згодом у ЗМІ повідомили, що Віталія Поровського спіймали на хабарі - він вимагав 20 тисяч гривень за прийняття бажаного рішення у одній із судових справ, які він розглядав, і саме через це проводили обшуки.

Втім, у Володимирецькому районному суді кажуть, що звільнення Віталія Поровського і підозра у хабарництві - це просто збіг обставин, які не пов'язані між собою:

- Немає жодних підстав пов’язувати ці події, які співпали в часі. Відставка судді – це передбачений чинним законодавством (ст. 116 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів») порядок звільнення судді. Цей порядок означає, що суддя, який має певний стаж роботи – не менше 20 років – має право звернутись до Вищої ради правосуддя із відповідною заявою, надати підтверджуючі документи, після вивчення яких Вища рада правосуддя і приймає відповідне рішення. Таким чином, суддя Поровський ще задовго до обшуків подав заяву про свою відставку до Вищої ради правосуддя, - прокоментувала суддя-спікер Володимирецького районного суду Олена Іванків.

Крім цього, вона підтвердила, що обшуки у приміщенні суду справді були, які проводились в службових кабінетах двох суддів. Слідчі дії проводились у рамках кримінального провадження, яке розслідується Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, на підставі ухвали слідчого судді Вищого антикорупційного суду.

- Під час обшуків не вилучали ні судові справи, ні інші документи або комп’ютерну техніку суду. На запит детективів НАБУ було надано завірені копії двох судових справ, в т.ч. матеріали, які розглядаються слідчим суддею з приводу скасування арешту майна та матеріали про притягнення особи до адміністративної відповідальності. Будь-якої інформації про інші слідчі дії в районному суді немає, - додала Олена Іванків.

Читайте також