На Рівненщині звільнять пів тисячі держслужбовців: кого це торкнеться в першу чергу?

Фото - ілюстративне

На Рівненщині штат районних державних адміністрацій упродовж наступних двох місяців скоротять на 504 одиниці. Відповідне розпорядження вже раніше підписав голова Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Коваль на вимогу постанови Кабінету міністрів. За підрахунками, дві третини посад, які підпадають під скорочення, наразі заповнені працівниками. Кого звільнять у першу чергу і що чекає на людей, які втратять роботу у 16 районних державних адміністраціях – читайте далі.

В Здолбунівській РДА упродовж двох наступних місяців кількість одиниць у штатному розписі адміністрації та її структурних підрозділів скоротиться зі 112,5 до 80. Десять посад, що підпадають під скорочення – наразі вакантні, пише Суспільне.

– 22,5 - це дійсно ті вакансії, які є заповненими. За ними дійсно стоять живі люди, з родинами, яким ми маємо забезпечити якісь соціальні гарантії. І ми вже ведемо цю роботу. Частині працівників запропонуємо вакансії, які є тимчасовими. Наприклад, поки хтось перебуває в декреті, - каже в.о. голови Здолбунівської РДА Леонід Власюк.

За його ж словами, під скорочення однаково потраплять і працівники апарату адміністрації, і працівники управлінь, і прибиральниці, і сторожі. За виключенням управління соціального захисту та служби у справах дітей. Натомість, повністю має бути ліквідоване управління інфраструктури та агропромислового розвитку та фінансове управління.

– В районах з ОТГ ці функції вже забрали громади. Там адміністрації вже взагалі недоцільні. Є, наприклад, фінансове управління. Якщо весь район – це ОТГ, тоді й фінансувати цьому управлінню нічого. Там 2-3 людей достатньо. А в нас в управлінні – 8, - додає Леонід Власюк.

До липня цього року Здолбунівську РДА очолював Сергій Кондрачук. За час його роботи кількість працівників апарату адміністрації скоротилася з 29-ти до 24-ох. Нинішню кадрову оптимізацію він вважає необгрунтованою.

– Є апарат РДА, який налічував 29 людей. Коли я прийшов – я його скоротив до 24. Бо це можна було зробити безболісно. Цього ніхто не відчув. А зараз 1 людина – і за зв’язки з громадськістю відповідатиме, і за мобілізацію, наприклад. Так не може бути. Це економія? Ці гроші що, людям підуть?, - обурюється ексголова Здолбунівської РДА Сергій Кондрачук.

Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко першопричиною майбутнього скорочення називає продовження реформи децентралізації. До слова, найбільшу кількість працівників районних адміністрацій скоротять у Сарненському, Рівненському та Дубенському районах.

– Проводимо роботу з представниками ОТГ. Пояснюємо, що цей людський ресурс згодиться і новим громадам, і тим, які вже сформовані. Бо в РДА працюють люди, які можуть бути корисні в ОТГ. Це перший такий напрямок. Через центри зайнятості працюємо, - пояснює заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

До слова, кількість державних службовців РОДА не зміниться. Йдеться про 566 штатних працівників – саме стільки людей працює в апараті Рівненської обласної державної адміністрації, а також у 18 її структурних підрозділах.

Читайте також