На Рівненщину з’їхались лідери духовенства: що обговорювали

Сьогодні в Острозькій академії вперше провели виїзне засідання Всеукраїнської Ради церков та релігійних організацій. У засіданні взяли участь керівники найбільших релігійних конфесій, а також представники Кабміну та народні депутати.

На обговорення винесли кілька тем, проте головною була тема сімейних цінностей, а також напрацювання спільних рішень між релігійними організаціями та органами влади.

Нещодавно Рада церков проводилась у Києві, і в мене була можливість запросити церковних лідерів на Рівненщину. Оскільки Рівненщина – лідер серед народжуваності, і у нас найбільше мам-героїнь, то питання фундаментальних цінностей та родини для нашої області – пріоритетні, - розповів голова Рівненської облдержадміністрації Віталій Коваль.

За словами глави УГКЦ Святослава Шевчука, нещодавно між Радою церков прийняла звернення до Міносвіти щодо захисту сімейних цінностей в Україні. Мова йде про такі ключові речі як: рівність у гідності, унікальність та особливість покликання чоловіка та жінки, неприпустимість домашнього насильства, виховання до стосунків і здатності укладати шлюб, сприймати дар народження дитини, пошана до гідності кожної людини, захист людського життя, родинна солідарність та взаємодопомога поколінь, шанобливе ставлення до батьків та старших осіб, повага до прав дитини тощо. 

Міністерка соціальної політики Марина Лазебна розповіла про методи сімейної політики зокрема про підтримку сімей під час локдауну. За її словами, нині більш ефективним є орієнтування держави не на соціальних виплатах, а на вкладення коштів у послуги для людей, які цього потребують. Марина Лазебна також нагадала про підтримку підприємців під час пандемії та постраждалих від насильства. А серед викликів назвала старіння населення, скорочення формальної зайнятості, зростання нерівності. 

Нардеп Олександр Корнієнко наголосив на питаннях, які потребують законодавчого врегулювання: це підтримка багатодітних родин, виділення коштів для регіонів з високою народжуваністю, вирішення економічних питань неповних родин, повернення людей в Україну, створення робочих місць, кредитування людей, які повернулись із заробітків з-за кордону, охорона цілісності родини, запобігання домашньому насильству тощо. 

Насамкінець члени Ради церков прийняли спільну резолюцію із пропозиціями до влади.

У цій заяві перелічені цінності, які ми відстоюємо. Одна з них – це створення окремого міністерства у справах сім’ї на рівні органів виконавчої влади. Сподіваємось, що спільно досягнемо результатів, - зазначив глава УГКЦ Святослав Шевчук.

Визначили основні точки, де потрібно об’єднуватися церкві та інститутам влади. Це попередження і боротьба з наслідками по сімейному насильству, по соціальному сирітству, коли діти залишають на бабусь, дідусів, а батьки їдуть на заробітки. Говорили сьогодні і про освітні проблеми, і просвітницьку політику, яка має бути у закладах освіти. Ухвалений меморандум – це хороша дорожня карта, де влада і церква мають об’єднуватися, аби у державі був соціальний мир, - підсумувала Марина Лазебна.

Читайте також