На Рівненській АЕС удосконалять роботу відповідно до вимог нового законодавства

http://www.varash.info

Імплементація Закону України «Про ринок електричної енергії», що прийнятий минулого року, наближається до завершення. Перший етап реформи розпочнеться в енергозбутовому секторі країни першого грудня поточного року. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, в серпні 2017 року видала ДП «НАЕК «Енергоатом» ліцензію на постачання електроенергії. Рівненська АЕС, як відокремлений підрозділ Компанії, однією з перших розпочала підготовку до роботи в нових умовах нової моделі ринку електричної енергії. Про це повідомляє Вараш.Інфо. 

Закон про ринок електричної енергії передбачає, що з 1 липня 2019 року почне роботу новий ринок електроенергії, який буде включати: балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг, ринок «на добу вперед», внутрішньодобовий ринок і ринок двосторонніх договорів. Тож першочерговим кроком НАЕК «Енергоатом» було створення нового відокремленого підрозділу «Енергоатом-Трейдинг» (ВП «ЕАТ») під керівництвом генерального директора Сергія Бедіна. ЕАТ створений для роботи в умовах нової моделі енергоринку й відповідатиме за реалізацію електричної енергії й отримання прибутку.

Крім того, на АЕС України створюються відділи зі збуту. Традиційно Рівненська АЕС першопроходець – сьогодні на електростанції функціонує відділ зі збуту, який входить до структури цеху теплових та підземних комунікацій. Очолив відділ Олександр Адамович в підпорядкуванні якого працюють інженер та економіст зі збуту.

Як розповів керівник новоствореного відділу, підготовка до роботи в нових умовах енергоринку дуже складна та кропітка, адже реформа ринку електричної енергії – це абсолютно новий курс, нова модель та низка законодавчих документів, які необхідно вивчити до того, як новий ринок електричної енергії вступить в дію.

«Відділ збуту РАЕС працює над тим, щоб на практиці реалізувати нову модель енергоринку. Для цього один з об’єктів РАЕС, а саме водозабір в селі Острів Володимирецького району, буде повністю переведений на електропостачання від НАЕК «Енергоатом». Також на електростанції започатковано аналіз погодинного, подобового, місячного та річного планування споживання електроенергії підрозділами РАЕС. Наразі узагальнюється необхідна кількість електроенергії на потреби РАЕС», – розповів Олександр Адамович.

Рівненською АЕС подано пропозицію щодо створення уніфікованої структури підрозділів збуту на усіх АЕС. Також у новоствореному відділі працюють над формуванням електронних баз даних точок обліку, історичних баз даних спожитої електроенергії за межами промислового майданчика РАЕС та розробкою системних програм. Олександр Адамович вважає, що основними плюсами у новій моделі енергоринку для атомної енергетики є насамперед руйнування штучних монополій та унеможливлення «ручного» стримування тарифу.

«Прогнозується, що нова модель енергоринку врегулює ситуацію, що склалась з атомною галуззю. Нарешті Компанія зможе отримати конкурентоздатний тариф, який дозволить профінансувати будівництво нових енергоблоків, провести модернізацію та ремонт обладнання, забезпечити працівників атомної галузі гідними зарплатами, повернувши престижність професії атомника», – зазначив О.Адамович, – повідомляють на офіційному сайті РАЕС.

Читайте також