На водоймах Рівненщини незабаром стартує нерестова заборона

Фото - ілюстративне

З 1 квітня 2021 року у Рівненській області вступає в силу щорічна заборона на вилов риби. Заборона встановлюється з метою збереження водних біоресурсів і створення сприятливих умов для нересту риби. Про це повідомляє Рівненський рибоохоронний патруль.

Нерест – особливий період у житті мешканців водойм, який обумовлений наявністю сприятливих умов у місці проживання. На нерест риби впливають багато умов, в першу чергу – температура води у водоймі. Для кожного виду риби діапазон температур свій. Якщо температура несприятлива – вода дуже тепла, або, навпаки, занадто холодна, – нерест може взагалі не початися, або пройти частково. Від різкої зміни температури води може загинути і ікра, а також мальок, що виклюнувся. У більшості наших прісноводних риб нерест проходить з весни до початку літа: у квітні нереститься щука, з середини і до кінця травня окунь, судак, лящ, короп, карась. Кожен вид риби для нересту йде на спеціальні нерестові ділянки. Основним ворогом при цьому є антропогенний вплив людини, забрудненні води та несанкціоновані скиди неочищених стоків, різке пониження рівня води, а також браконьєрство, де під час нересту риба втрачає будь яку обережність і стає вразливим об’єктом для лову.

У цей період забороняється здійснення промислового, любительського і спортивного рибальства, а також добування водних біоресурсів у водних об’єктах Рівненської області на час ходу риби на нерест і на період ікрометання в такі строки:

- з 1 квітня по 20 травня – на річках області та їх кореневих водах;

- з 1 квітня по 10 червня – на озерах, водосховищах, інших водоймах;

- з 1 квітня по 30 червня – в придаткових водах річок.

Нерестовищами вважати ділянки водойм де відбувається нерест риб, зокрема:

- мілководні, зарослі м’якою водною рослинністю або закорчовані ділянки водойм;

- глибоководні ділянки водойм з турбулентним рухом води, кам’янистим та піщаним дном;

- стариці, заплави та заливні луки на річках, озерах, водосховищах та інших водоймах.

ДОЗВОЛЯЄТЬСЯ любительське рибальство, на водоймах загального користування, з берега за межами нерестовищ однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком або спінінгом.

ЗАБРОНЯЄЬСЯ громадянам, підприємствам, установам та організаціям використання плавзасобів в межах нерестовищ, крім суден уповноважених органів, що здійснюють охорону водних біоресурсів, підрозділів державної прикордонної служби України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Окрім зазначеного, забороняється використання плавзасобів в межах нерестовищ, крім суден уповноважених органів, що здійснюють охорону водних біоресурсів, підрозділів державної прикордонної служби України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Рівненський рибоохоронний патруль посилено контролюватиме водойми області в нерестовий період.

Порушення правил рибальства в цей час карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства згідно КУпАП становить від 34 до 680 грн. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 ККУ. Штраф від 1 700 до 3 400 грн або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.

Крім того, Рівненським рибоохоронним патрулем розроблено Перелік місць нересту водних біоресурсів на території Рівненської області. Варто зазначити, що цього річ перелік місць нересту збільшено в рази. Перелік нерестовищ можливо переглянути за посланням: https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1pYhysRlWky1SfND05Bch5IAUF2rjqfVX&ll=50.59851767247475%2C26.252811354617506&z=16.

Читайте також