На Волині чоловік прикрасив хату "вишивкою" із пластикових кришечок (ВІДЕО)

У Волинській області мешканець Іваничівської громади Микола Левчук прикрасив свій будинок орнаментом із пластикових кришечок.

Про це пише видання «Буг».

В орнаменті пан Микола використав понад 20 тисяч кришок. Візерунок спершу малював на папері, а тоді викладав його вдома на підлозі.

Як виникла ідея?

Микола Левчук – художник, раніше він малював картини. Однак після нещасного випадку з рукою улюблену справу довелося покинути. Одного разу прочитав статтю про жінку із Закарпаття, яка прикрасила свій двір різнокольоровими кришками.

Ідея так сильно йому сподобалася, що вирішив її «позичити». Але не просто прикрасити кришечками стіни хати, а викласти ними узори із вишиванки.

Так захопився, що забув про шкідливі звички

Захопився настільки, що навіть забув про свої шкідливі звички. Зокрема, кинув курити.

Будинок вийшов, немов справжня вишиваночка. Спочатку хотів зробити чорно-білий візерунок. Але пізніше зрозумів, що тоді буде не той ефект. Адже кольоровий – яскравіший і на будинку виглядає набагато гарніше.

«16 років збирав кришки. Але не кожного дня. А кілька днів на місяць. В основному зимою їх шукав. Але якщо порахувати усі дні, то більше року точно вийде потраченого часу на збір кришок», – зауважив майстер.

Чоловік зізнався, що хоч заняття це йому й приносить величезне задоволення, але «вишивати» будинок не легко. Це довга й кропітка робота, яка вимагає не лише таланту, а й терпіння й наполегливості.

«Усі узори малював на папері, робив чернетки, підбирав кольори, кілька разів їх міняв. Потім тренувався – викладав ці візерунки на підлозі. Опісля виміряв стіну, робив спеціальні розрахунки і на вигладженій ґрунтовкою поверхні будинку креслив невеличкі квадратики, щоб знати куди саме чіпляти кришечку, і писав якого саме кольору він має там бути. А вже після цього брав кришечку на морозостійкий клей для зовнішнього використання, щоб довше трималась», – розповів чоловік.

Самі узори почав наносити на будинок торік, а закінчив 2022 року навесні.

За словами Миколи, під час «вишивання» будинку виникали й труднощі. Наприклад, є кришечки, які на сонці вигоряють, втрачають свій колір і стають білими. Тоді їх приходиться замінювати. Також майстер боявся, що приклеєні кришечки не витримають сильного вітру і повідпадають. І тоді всі зусилля будуть даремними. Але вітер не завдав «вишиванці» ніякої шкоди.

Тепер пан Микола тішиться, що його будинок став найгарнішим і найоригінальнішим у селі.

 

Читайте також