На заготівлю березового соку жителі громади на Рівненщині мають отримати спецдозвіл

Із середини березня у жителів Костопільської громади починається збір деревних соків. 

Аби мати можливість його заготовляти, потрібен спеціальний дозвіл - лісовий квиток. 

Про це повідомляють у Костопільській міськраді. 

Такий документ дає право на добування соку у відведених місцях з дотриманням встановлених правил заготівлі.

Однак, в межах населених пунктів така діяльність заборонена.

- Громадяни, збираючи деревні соки в межах населених пунктів, можуть своїми діями спричинити загибель та послаблення екологічної стійкості дерев. Так, свердління отворів та прорубування кори в дереві призводить до зараження їх різного року інфекціями, внаслідок чого розпочинаються процеси гниття деревини, що в подальшому позначається на якісному стані дерев та його здатності протистояти несприятливим погоднім умовам.

Берези для нашої громади становлять суспільно-історичну цінність, на вулиці Рівненській, поблизу кільця є дерева які були висадженими на честь 200-ліття Костополя.

Втім, знаючи про корисні властивості березового соку, багато хто нехтує правилами його добування, що призводить до знищення дерев. Варварське ставлення до дерев карається законом, - зазначають у міськраді. 

Українським законодавством передбачено, що його заготівля в межах населеного пункту, на територіях парків, скверів, зелених зон є порушенням пункту 4.2. «Правил утримання зелених насаджень в населених пунктах», відповідальність за яку передбачено ст. 152 КУпАП та тягне за собою накладення штрафу на громадян від 850 до 1700 грн.

Окрім того, збирати березовий сік на територіях та об'єктах природно-заповідного фонду суворо заборонено. Відповідальність за дане порушення природо-охоронного законодавства передбачено статтею 91 КУпАП.

Читайте також