На звалищі неподалік Рівного виявили хвору на африканську чуму свиню

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Інцидент стався кілька днів тому на звалищі біля Хотина, Суспільному стало відомо про це із власних джерел. Підтвердив інформацію і начальник ГУ Держпродспоживслужби в області Володимир Лазарчук, повідомляє Суспільне

Тушку знайшли 15-го січня, відібрали зразки та відправили на дослідження до столиці. Тепер прийшов результат, що підтверджує африканську чуму. Вона не становить небезпеки для людей, однак переноситься ними.

– Цей труп було закопано, обсипано хлорним вапном так, як вимагає інструкція. Люди думали, що на звалищі воно перегниє і все. Накладено карантин на дану територію, населений пункт. Із сьогоднішнього дня вже почалися подвірні обходи, з'ясовуємо, чи є в подальшому загибель. Протягом 40 днів будуть проводитись подвірні обходи і вивчення даної ситуації, – каже Володимир Лазарчук.

Таких випадків не було давно, додає посадовець. Ми поцікавились, чи означає карантин встановлення дезінфікуючих блокпостів на в'їздах у село, як це робилось раніше під час виявлення АЧС.

– На сьогоднішній день вже пройшли зміни до інструкції, сьогодні блокпости ми не виставляємо. Тільки моніторимо і якщо в зоні, де виявили труп, або якщо це є господарство, то ми забиваємо свиней з лівої, з правої сторони в радіусі, залежно, хто з ким контактував. Тобто масового вибиття свиней немає на сьогоднішній день, просто ми проводимо моніторинг і якщо далі є захворювання – тоді вже далі проводяться обширні заходи, – сказав Володимир Лазарчук.

Читайте також