Нардепа з Рівненщини підозрюють у несплаті 97 мільйонів гривень податків

Народному депутату від групи "За майбутнє" Віктору М'ялику оголошено підозру в ухилянні від сплати податків на суму понад 97 мільйонів гривень.

Про це Суспільному повідомив сам депутат. Він відзначив, що наразі у нього відбувається обшук.

"Слідством встановлено, що підозрюваний розпочав у 2012 році господарську діяльність щодо будівництва у с. Петропавлівська Борщагівка та с. Софіївська Борщагівка на Київщині багатоквартирних житлових будинків задля отримання прибутку від подальшого продажу квартир та нежитлових приміщень в них. При цьому реєстрації в якості суб’єкта господарської діяльності у формі фізичної особи-підприємця чи юридичної особи не здійснив", — повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова.

Вона зазначила, що після завершення будівництва, підозрюваний зареєстрував на себе право власності на 1221 об’єкт нерухомого майна у цих будинках. У 2015-2020 роках уповноважена особа продавала цю нерухомість та передала депутату понад 360 мільйонів гривень доходу з продажу.

Сам М'ялик заявив, що сплачував усі податки та має необхідні документи.

Водночас, в ОГПУ заявляють, що нардеп декларував отримані гроші як доходи фізичної особи від продажу власного майна, а не від підприємницької діяльності, із застосуванням ставки податку в розмірі 5% замість 18%.

За попередніми даними, депутат ухилявся від сплати понад 97 мільйонів гривень податку.

"Я підтверджую, що я фізична особа, я на себе їх і оформив. І коли фізична особа оформила квартири на себе, він не може інакше продати як фізична особа, юридично. Для країни корисніше, коли ми продаємо квартири, як фізичні особи. Країна отримує в бюджет в 10 разів більше, ніж юридична особа", — заявив М'ялик.

За його словами, справа може бути політичним замовленням.

Читайте також