Народні депутати від Рівненщини спростували інформацію про «данину» Соломчуку

Фото - Фейсбук

Днями на сайті «Рівненські новини» опублікували інформацію про те, що під час останніх парламентських виборів кандидати в народні депутати, які хотіли балотуватися до Верховної ради України під брендом президентської партії «Слуга народу», буцімто платили чималу суму коштів за те, аби отримати для себе виборчий округ чи місце у партії.

Зокрема, це інтернет-видання опублікувало статтю, в якій посилається на слова колишнього скандально відомого народного депутата від Радикальної партії Ляшка Ігоря Мосійчука. Йдеться про те, що кандидати в народні депутати від Рівненщини, аби мати змогу балотуватися до парламенту від політичної партії Володимира Зеленського «Слуга народу», повинні були заплатити так звану «данину» у сумі 300 тисяч доларів тодішньому очільнику «Зе!команди» і представнику президента на Рівненщині Дмитрові Соломчуку, який також став народним депутатом, але не по мажоритарному округу, а за списком партії.

Відтак, журналісти порталу «РівнеМедіа» вирішили перевірити цю інформацію, аби підтвердити її чи спростувати. Таким чином, ми обдзвонили усіх кандидатів від «Слуги народу», які балотувалися від Рівненської області як по «мажоритарці», так і за списками партії, і поцікавилися у кожного з них, чи справді вони платили певну «данину» Дмитру Соломчуку за право йти на вибори народних депутатів під прапором «Слуги народу». Зазначимо, що 6 із 7 представників цієї партії пройшли до Верховної ради України.

Олександр Ковальчук, народний депутат від ВО №152:

- Особисто я 300 тисяч доларів не давав. Нікому.

Олександр Аліксійчук, народний депутат від ВО №154:

- Це абсолютна маячня. Моя історія – це групове рішення. Я навчаюся в Академії державного управління при президенті України. І коли був оголошений конкурс на участь у відборі кандидатів в народні депутати України від партії «Слуга народу», ми з групою в той час якраз були в Києві на сесії і обговорювали це на одному з занять разом з викладачем. І тоді вся група сказала: «Саша, давай. Ти від нас підеш, і ми подивимося, що з того вийде». Ми разом тоді сіли і оформили анкету-заяву, а потім вийшли на вулицю і відзняли короткий ролик-представлення, бо треба було подати відеорезюме на сайт. Мені допомагала уся група, а там були люди з усієї України – Чернівців, Сум, Полтави, Києва, Миколаєва тощо. Завантажили відзняте відео і чекали. Після цього мені прийшло запрошення на співбесіду. Тоді я поїхав в Київ в центральний офіс партії і пройшов співбесіду. І вже тоді мене направили в регіональний штаб, сказали, хто в нас на Рівненщині є старшим керівником, який буде координувати роботу безпосередньо під час виборчої кампанії. І лише тоді вже я познайомився з Дмитром Соломчуком. Тому говорити про якісь там кошти – це взагалі маячня.

Володимир Рашовський, кандидат в народні депутати по ВО №155 від «Слуги народу» (на виборах програв самовисуванцю Віктору М’ялику):

- Ні, ніяких коштів в мене не вимагали. Я не платив.

Сергій Литвиненко, народний депутат від ВО №156:

- Це - банальний злив фейків через сумнівні канали від політичних аутсайдерів. Ви називаєте це – статтею? Шкода, що сайти, котрі я вважав інформаційними, попри нищівну шкоду своїй репутації, беруть участь у фейкометанні. А коментувати чиїсь хворобливі припущення, висловлені у форматі стьобу – себе не поважати.

Олександр Салійчук, народний депутат за списком партії, №79:

- Мені про це нічого не відомо. Я нічого не платив.

Єдиним народним депутатом, з яким нам впродовж трьох днів так і не вдалося поспілкуватися, став Роман Іванісов, який переміг на ВО №153. На телефонні дзвінки він не відповідав, а коли ми зв’язалися з ним через Viber, він пообіцяв передзвонити, коли звільниться, але впродовж двох днів цього так і не сталося. Очевидно, цей народний обранець є найбільш заклопотаним з-поміж інших, адже так і не знайшов часу прокоментувати нам ситуацію.

Сам же Дмитро Соломчук називає усі закиди в його бік у тому, що він буцімто брав від кандидатів в нардепи по 300 тисяч доларів США, намаганням певних політичних сил знизити рейтинг партії «Слуга народу». Ба більше, за його словами, хто стане кандидатом в народні депутати, вирішував не він.

Дмитро Соломчук, народний депутат за списком партії, №33:

- Ще з кінця минулого року я очолюю Зе!команду Рівненщини. Деякі з цих людей допомагали перемогти ще на президентських виборах, а потім парламентських. Кандидати в народні депутати від області проходили конкурс через систему Lift. Ніяких фінансових відносин з ними я не мав і мати не міг.

Читайте також