Наступного тижня у Верховній раді можуть прийняти одразу два нових закони: чого чекати рівнянам?

фото ілюстративне

Президент Петро Порошенко не виключає, що наступного тижня у Верховній Раді буде проголосований не лише Закон про започаткування антикорупційного суду, але й Закон про національну безпеку, повідомляє прес-служба Рівненської ОДА.

«І Законом про національну безпеку ми продовжимо реформування сектору оборони і безпеки. В якій частині? Ми зробимо його більш прозорим, починаючи від фінансування і закінчуючи громадським контролем. Там буде низка дуже важливих вимог», - підкреслив Глава держави.

Президент висловив сподівання, що Верховна Рада зможе винести документ на друге читання.

Глава держави підкреслив, що Закон про національну безпеку буде планом співпраці України з країнами НАТО.

Проектом закону пропонується розмежувати посади начальника Генерального штабу і Головнокомандувача Збройних сил. Начальник Генштабу буде підпорядковуватися Головнокомандувачу. Також Головнокомандувачу підпорядковується командувач об'єднаних сил. Крім того, відповідно до ухваленого документа, міністр оборони призначається на посаду парламентом за поданням президента з числа цивільних осіб. Перший заступник і заступники міністра також призначаються на посади з числа цивільних осіб, зазначає агентство "Українські новини".

У законопроекті також пропонують закріпити, що обсяг видатків на фінансування сектора безпеки та оборони України має становити щонайменше 5% запланованого ВВП, з яких не менше ніж 3% - на фінансування сил оборони, передає агентство "Інтерфакс-Україна". Зокрема, документ передбачає, що фундаментальними національними інтересами є інтеграція України в європейський політичний, економічний, правовий простір, сферу безпеки, набуття членства в ЄС та НАТО.

Контроль за СБУ

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, під час представлення законопроекту із трибуни парламенту, зазначив, що документ опрацювали у взаємодії з експертами НАТО, ЄС і США, а його ухвалення має стати значним кроком на шляху впровадження стандартів Північноатлантичного альянсу в Україні. "Загалом законопроект реалізує ідеї, закладені в документах стратегічного планування, ухвалених у 2015-2016 роках, зокрема в стратегічному оборонному бюлетені", - сказав Туричнов.

Згідно з положенням, озвученим Турчиновим, уже в редакції першого читання в законопроекті врахували, що Верховна Рада здійснюватиме контроль за Службою безпеки України. Крім того, секретар РНБО додав, що документ закріплює чіткий розподіл повноважень і компетенцій органів секторів безпеки та оборони, що має підвищити ефективність координації їхньої діяльності, знизити корупційні ризики, обмежити невиправдане дублювання функцій у сфері безпеки. Він також наголосив, що законопроект є рамковим, він встановлює лише загальні обриси системи гарантування національної безпеки. 

Читайте також