Навики передав дідусь: житель Рівненщині понад 70 років плете постоли

Йосип Шимко єдиний у районі володіє цим давнім поліським ремеслом. Майстер проживає на хуторі Рихта. Вміння плести личаки йому передав дід понад 70 років тому, повідомляє видання Sarny.News.

Селянин плете їх не через нужду, а тому, що досі мають попит. Колись таке взуття собі майже щомісяця майстрував, бо швидко зношувалося. Нині ж – для всіх, хто попросить, та ще декілька пар про запас.

Беруть їх у музеї та для учасників художньої самодіяльності, щоб народні поліські костюми повністю відображали минувшину. У постолах артисти з Луцька, Києва, Городця та рідного Кричильська виступали на районних, обласних і столичній сценах.

- Найкраще їх плести з лози, бересту, в’яза, липи. Навесні, коли кора краще відстає від деревини, заготовляю сировину, пропарюю її у воді, відіб’ю і деру, намотуючи на руку, - розповідає Йосип Шимко.

Колись плели не тільки постоли, а й кошики. Їх чоловік використовує в господарстві. Навики передавав йому дідусь Іван Григорович.

- На виготовлення пари постолів йде трохи менше півгодини. Раніше за день сплітав 5-6 пар. Вони недовговічні, швидко зношуються. Колись носили їх узимку й улітку, тож роботи вистачало, - пояснює досвідчений майстер.

Йосип Шимко знає таємниці оригінального прадавнього ремесла. Тож зацікавленим залюбки покаже майстер-клас. Бо мріє, щоб його вміння й навики перейняло молоде покоління.

Читайте також