Найбільша сума хабаря, махінації із лісом і хабарництво: чим відзначилась Рівненщина цьогоріч у ДБР

У 2018-му році в Україні Державне бюро розслідувань почало здійснювати правоохоронну діяльність з метою запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів. Зі стартом роботи бюро, досудове розслідування перейшло від прокуратури до ДБР, а за прокуратурою залишилась функція нагляду. Відповідно, було утворено кілька територіальних представництв бюро. Рівненська область увійшла до ТУ в місті Хмельницькому. Слідчі ДБР розслідують справи щодо посадовців, правоохоронців, лісівників тощо.

Журналісти «Рівне Медіа» поспілкувались із директором Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованому в місті Хмельницькому Владиславом Васильєвим про діяльність бюро на Рівненщині у 2021-му році.

Владислав Васильєв

- У яких сферах, які моніторить ДБР на Рівненщині, цьогоріч фіксували найбільше порушень. Яка ситуація у порівнянні із минулим роком?

- «Зауважу, що проблеми, з якими стикається Рівненщина, не відрізняються від інших областей, на які поширює свою діяльність Теруправління ДБР Хмельницького. Це, нагадаю, Хмельницька, Вінницька, Житомирська та ще Чернівецька області.

Так, у Рівненській області 40 проваджень було зареєстровано через перевищення влади працівниками правоохоронних органів і 36 – це корупційні справи інших посадовців. Велика кількість проваджень стосується злочинів у військовій сфері.

Якщо порівнювати з минулим роком можу сказати, що на Рівненщині зменшилися звернення щодо неправомірних дій правоохоронців, оскільки у 2020-му ця цифра нараховувала 61 провадження.

Загалом на Рівненщині цьогоріч було розпочато 292 провадження. Якщо порівнювати з минулим роком, то справ було більше – 364, але у 2021 році до суду скеровано практично вдвічі більше проваджень.

Тобто головна відмінність поточного року від минулого – це перехід від кількості зареєстрованих проваджень, у якість їх розслідування. Це, на мою думку, більш суттєвий показник».

- Болючим для Рівненської області є питання незаконного видобутку бурштину. Місцеві часто говорять, що саме правоохоронці і прикривають цей промисел. Як ДБР працює у цьому напрямку?

- «Хотілось би пояснити нашим громадянам, що до повноважень ДБР не відноситься питання розшуку та припинення діяльності нелегальних бурштинокопачів, цим має займатись поліція. А от якщо правоохоронці замість своїх прямих обов’язків – викриття незаконних копачів, покривають їх, беруть хабарі за непритягнення до відповідальності або навіть безпосередньо присутні у цьому «бізнесі», тоді розслідуванням займається Бюро. Проте, на жаль, помічаємо таку тенденцію, що люди можуть говорити-говорити, а коли «до справи» і потрібно вказати на конкретних осіб, дати свідчення у справі – охочих небагато.

Цьогоріч, наприклад, було провадження щодо незаконного зберігання бурштину, який знайшли під час одного з обшуків в межах іншого кримінального провадження. Обвинувальний акт скеровано до суду, але там реально всього до 2 кг, ринкова вартість близько 30 тис грн.

Можу розказати, що було ще кілька фактів, за якими працювали наші і слідчі, і оперативники, але вони не знайшли свого підтвердження. Якщо ж ми і виявляємо якийсь нелегальний випадок видобутку корисних копалин, але наших суб’єктів у справі немає, то, згідно із законом, ми скеровуємо це за підслідністю.

Я закликаю усіх небайдужих громадян не мовчати та повідомляти про такі факти. На мою думку, саме певна загальна недовіра до правоохоронної системи, якесь розчарування змушує людей мовчати. Можливо, ще не всі знають, що є такий орган ДБР, що ми працюємо саме задля викорінення ганебних фактів в органах правопорядку».

Ілюстративне фото.

- Одна з останніх (відомих для загалу принаймні) справ, за яку ДБР взялось у Рівненській області, це перевірка законності дій поліцейського у місті Сарни, який нібито відстрілювався від нападників, які побили його та дружину. Чи є вже попередні результати розслідування. Що загрожує поліцейському у випадку, якщо його дії були неправомірними.

- «Справа відверто неприємна, але я б хотів утриматися від оціночних суджень – закон є закон. Була застосована зброя, спецзасіб для відстрілу гумовими кулями, є постраждалі, тому ми маємо вивчити всі обставини.

Потрібно лише розуміти, що ми вивчаємо лише дії правоохоронця та те, наскільки вони взагалі мали місце бути, чи була реальна необхідність застосовувати зброю до нападників. Дії ж трьох молодиків розслідують поліцейські, як і обставини конфлікту, що відбувся.

Зараз призначено декілька експертиз, допитуються громадяни, встановлюються свідки, вивчаються документи, в основному, медичні. Наразі справа кваліфікована за ч. 1 ст. 121 Кримінального кодексу України - умисне тяжке тілесне ушкодження. Санкція - позбавленням волі на строк від 5 до 8 років. Проте, знову ж, говорити зараз, що «поліцейському загрожує якийсь строк» дуже завчасно, адже про підозру ДБР у цій справі нікому ще не повідомляло, правоохоронець фігурує у справі як свідок».

- Розкажіть про роботу відділу ДБР у Рівному. Про його відкриття говорили у березні цього року. Яка його структура, кількість працівників. Яку заробітну плату вони отримують. Чи фіксували порушення, пов’язані з корупцією, у нашому, рівненському відділі.

- «Офіційно із березня 2021 року в Рівному запрацювали окремий слідчий та оперативний відділи. 23 числа я зустрівся з представниками ЗМІ Рівненщини, аби уже урочисто представити початок нашої роботи та повідомити громадянам, що ми тепер стали ближчими і звернутися до нас навіть фізично легше. До слова, це було наше друге відкриття, перше відбулося за кілька днів у Вінниці, а уже в травні презентували представництва у Житомирі та Чернівцях.

Фото з відкриття відділу ДБР у Рівному. Джерело - Суспільне.

Буду відвертим, нові конкурси, особливо на посаду оперативних працівників, пошук приміщення – це було нелегко, але результати уже є. Для нас позитив в економії робочого часу, працівники не витрачають час на поїздки із Хмельницького до Рівного, а це 3,5 години лише в один бік, територіальна наближеність до суддів, прокуратури. Для людей – це знову ж, заявники та свідки, які можуть звертатися за місцем проживання, усі допити проводять в Рівному, також оперативне реагування на злочини. Зараз в нашому приміщенні усього 4 чи 5 кабінетів, у наступному році хотілось би збільшити площу, аби і працювалося вільніше, була окрема кімната прийому громадян, кімната для допитів. Але це поки плани.

В кожній області наразі у нас працює до 20 співробітників. Заробітна плата у нас насправді достойна та є, як я називаю, «корупційним запобіжником». Посадовий оклад слідчого, наприклад, сягає близько 42 000 грн – не важливо в Рівному чи в Хмельницькому він працює, так по всій країні. При таких зарплатах працівнику ДБР брати хабар просто немає сенсу.

На Рівненщині, на щастя, ще ніхто не додумався пропонувати нашим працівникам хабарі і, відверто, навіть не треба пробувати. Бо результат, повірте мені, буде як у Вінниці. В середині листопада це було, директор одного із тамтешніх лісгоспів запропонував нашому слідчому кошти. Слідчий одразу проінформував курівництво і в результаті, лісівник був затриманий за надання неправомірної вигоди».

- Ще однією із проблем Рівненщини, та й не тільки, є вирубування лісів. Говорять, що саме працівники лісового господарства часто «закривають очі» на такі злочини. Скільки кримінальних проваджень відкривали стосовно працівників лісових господарств області у розрізі громад. Скільки справ цьогоріч передано до суду.

- «Провадження щодо лісових порушень і справді були, і є, але у порівнянні із тими ж корупційними чи військовими злочинами, на Рівненщині їх не так і багато.

Буквально кілька днів тому наші працівники виявили схему порубки деревини. Службові особи одного з лісгоспів не лише зрубували дерева, а й перевозили на пилораму для подальшого збуту. Наразі вилучено спецтехніку та майже 50 м. куб. деревини. Поки не можу сказати який це район, допоки готуються підозри, але скоро Ви вже дізнаєтеся.

Також, 4 обвинувальні акти скеровано до суду щодо співробітників Рафалівського та Рокитнівського лісгоспів.

Можна пригадати, наприклад, справу щодо лісничого Рафалівського лісового господарства, який сам організовував рубку і продавав деревину. За 1 кубометр деревини просив по тисячі гривень.

Також, в межах одного із раніше скерованих проваджень було відшкодовано державі майже 100 тис. гривень. Зазвичай, це трапляється на етапі судового розгляду або за рішенням суду, але спільними зусиллям правоохоронців посадовець лісгоспу повернув завдані державі збитки, які спричинив своєю службовою недбалістю.

Ще кілька фактів наразі перевіряється, але говорити про них зарано».

- Державне бюро розслідувань за результатами роботи за 8 місяців 2021 року публікувало інфографіку про хабарі у різних частинах України. Рівненська область тоді посіла одне з останніх місць  за кількістю кримінальних проваджень із цього приводу. За нею лише Кіровоградщина. Про що це може свідчити: недопрацювання правоохоронних органів чи навпаки – якісно проведена превенція.

- «Принцип змагальності, звісно, має місце на життя, але ж давайте бути відвертими – ті області, що посіли перші місця люди назвуть «найбільш корумпованими». Усе відносно, я вважаю. Головне з року в рік ставати кращими за себе самих. Якщо говорити статистично, то в порівнянні з минулим роком показники у Рівненській області збільшилися практично вдвічі. Найголовніше – скерування до суду кримінальних проваджень, маємо 22 у 2021 році проти 11 у 2020-му. Це не враховуючи злочини щодо залишення військових частин.

Зокрема, були викриті та передані до суду справи щодо керівника одного із відділень поліції на Рівненщині, а також начальника управління Держагенства, викрили організовану групу, що продавала наркотики в Катеринівській виправній колонії. Усе це гучні справи, і, вважаю, саме якість має переважати над кількістю».

- До підпорядкування теруправління у Хмельницькому входить ще низка областей заходу України. Охарактеризуйте Рівненську область на фоні інших: у чому ситуація краща, а над чим потрібно працювати.

- «Проблеми відверто схожі – це перевищення повноважень правоохоронцями та корупційна складова у цій сфері. Можливо, факти не настільки гучні, але систематично цифра і досі залишається чимала.

На Рівненщині більше поширена вирубка лісів та покривання цієї діяльності, ніж на Хмельниччині, наприклад. Ми уже проговорили з Вами цю специфіку, думаю, повторюватись не варто.

Також не слід забувати, що Рівне межує із Білоруссю. Там відверто складна ситуація, то ж зараз ми активізуємо превентивні заходи щодо боротьби із незаконною діяльністю на кордоні, як от хабарництво за ті чи інші дії працівників прикордонної служби, наприклад.

Не можна оминути і нелегальний видобуток бурштину, ми постійно тримаємо це питання на контролі.

Можу додати, що Рівненщина наразі залишається відносно спокійним регіоном серед наших областей».

- Чи можете назвати нетипова/непересічну подію, з якою ДБР стикнулось саме у Рівненській області (велика сума хабаря, карколомна система його отримання чи щось у такому дусі). Чим відзначилась наша область так би мовити.

- «Поки що на Рівненщині серед усіх наших областей зафіксована найбільша сума хабаря – 100 000 доларів за посаду начальника відділу поліції. Зараз за цим фактом якраз судять поліцейського та цивільного, які намагалися провернути цю схему. Їм інкримінують шахрайство, адже фактично вплинути на призначення такого рангу вони не могли.

Також, пригадую, дуже позитивно була сприйнята новина про затримання поліцейських на хабарі прямо під вікнами нашого представництва, яке ми відкрили на той час менше місяця тому.

Проте, на майбутнє мені б таки хотілось, аби нетиповими для Рівненщини стали саме злочинні прояви у правоохоронній системі, чого нам усім у бажаю досягати у прийдешньому році».

Олеся Боровець.

Читайте також