Найпопулярніші міфи про коронавірус та їх розвінчення

Посидіти у гарячій ванній чи їсти часник для того, щоб уберегтися від коронавірусу? Через паніку, яка виникла навколо пандемії COVID-19, ми часто чуємо різного роду поради з сумнівних джерел. Так, Всесвітня організація охорони здоров’я вирішила розвінчати популярні міфи про коронавірус, пише РОГО КВУ.

  • Міф 1. Коронавірус гине в умовах холоду і морозу

У ВООЗ зазначили, що немає підстав вважати, що холодна погода може знищити новий коронавірус або інші захворювання.

  • Міф 2. Гаряча ванна вбиває коронавірусну інфекцію

Якщо людина прийматиме гарячу ванну, це жодним чином не вплине на вірогідність її зараження коронавірусною інфекцією.

  • Міф 3. Теплові сканери допомагають знайти заражених коронавірусом

Теплові сканери ефективні тільки тоді, коли потрібно швидко визначити, у кого істотно підвищена температура тіла. При цьому, якщо людина заражена коронавірусною інфекцією, температура тіла може підвищитися в період від 2 до 10 днів.

  • Міф 4. Вакцина від пневмонії захищає від коронавірусу

Ні. Вакцини проти пневмонії не захищають від нового коронавірусу. Вірус настільки новий і незвичний, що йому потрібна власна вакцина. Дослідники намагаються розробити вакцину проти 2019 нКоВ, і ВООЗ підтримує їх зусилля.

  • Міф 5. Регулярне промивання носа фізіологічним розчином запобігає потраплянню коронавірусу

Поки що немає даних про те, що регулярне промивання носа фізіологічним розчином захистило людей від зараження новим коронавірусом. Є лише деякі обмежені докази того, що регулярне промивання носа фізіологічним розчином може допомогти людям швидше відновитися після застуди. Проте, регулярне полоскання носа не запобігає респіраторній інфекції.

  • Міф 6. Часник запобігає зараженню коронавірусом

Часник – це здорова їжа, яка може мати деякі протимікробні властивості. Тим не менш, немає даних про те, що вживання часнику захистило людей від нового коронавірусу.

  • Міф 7. Коронавірусом заражаються тільки люди похилого віку

Насправді, люди в будь-якому віці можуть бути заражені новим коронавірусом (2019 нКоВ). Просто саме люди похилого віку і люди з раніше існуючими захворюваннями (такими як астма, діабет, хвороби серця) виявляються більш уразливими для нового типу вірусу.

  • Міф 8. Антибіотики ефективні для профілактики коронавірусу

Ні, антибіотики не діють проти вірусів, тільки бактерії. Однак, якщо людину госпіталізували через 2019 нКоВ, їй можуть прописати антибіотики, оскільки можлива бактеріальна коінфекція.

  • Міф 9. Домашні тварини поширюють коронавірус

В даний час немає доказів того, що домашні тварини, такі як собаки, коти, можуть бути інфіковані вірусом. Однак завжди корисно мити руки з милом після контакту з домашніми улюбленцями. Це захищає вас від різних поширених бактерій, таких як кишкова паличка та сальмонела, які можуть поширюватися від домашньої тварини до людини.

Всесвітня організація здоров'я запевняє, що незалежно від розташування країни, кліматичних умов, віку людини, засобів захисту і так далі – ризик зараження коронавірусною інфекцією зберігається.

Будьмо мудрими та здоровими!

Читайте також