Найуспішніші в Україні: заступниця Міністра юстиції відзначила сімейних радниць Рівненщини

Фото - ГТУ юстиції у Рівненській області

До Рівного із робочим візитом завітала заступниця Міністра юстиції України Іванна Смачило. Тут разом із сімейними радницями вона підсумувала перші результати їх роботи з початку впровадження проекту. Нагадаємо, на Рівненщині сімейними радницями стали Любов Романюк, Ліана Диновська та Олена Бобровська.

"Півроку тому ми розпочинали зовсім нетиповий проект для державної структури - проект "Сімейні радники". Звичайно, ми надіялися, що він буде успішний, що ті люди, які системно роками страждають від домашнього насильства, а це і жінки, і чоловіки, і діти, і старші люди, пенсіонери, які роками не знали до кого звернутися, де шукати допомогу, нарешті її отримали. Проект сімейних радниць - найуспішніший у всій Україні. Більше як 250 людських доль, людських звернень пройшли через сімейних радниць. Це надзвичайно важка психологічна робота і я вдячна, що ви це реалізували", - розповіла Іванна Смачило.

Рівненська депутатка та сімейна радниця Любов Романюк зазначила, що люди, які звертаються зі своїми проблемами, часто пишуть їм у соціальних мережах, або ж телефонують. Після цього радниці, за потреби, залучають юристів, працівників поліції та інші структури.

"Ми очікували, що цей шлях і механізм буде складним, але ми сподівалися, що день за днем, справа за справою ми налагодимо настільки співпрацю, що вона буде давати результат. Ми дещо ідеалізували сам механізм і в процесі виникали певні проблеми, але ми все одно намагалися знайти контакт з різними органами і зрештою ми достукалися до кожного з них, аби дати розуміння, що держава виступає проти того, щоб насилля вчинялося , щоб вдосконалювалося законодавство і нам потрібно розуміння людей, які раніше працювали за певною формою, що потрібно змінювати підходи."

Робота сімейних радниць не обмежилась домашнім насильством щодо чоловіка або дружини. До них також зверталися щодо насильства над старшими людьми та дітьми. Одним із нетипових випадків стала історія про жінку Марусю, яка через страх спілкуватися з людьми, жила в занедбаному будинку.

"Маруся - це та жінка, яка зазнала насильства, мабуть, від своїх батьків, які вже є покійними. Вони, опікаючи її, коли вона два роки була лежачою, десь навіяли їй те, що світ змінився, кругом зло і вона перестала виходити в соціум і спілкуватися з людьми. Як наслідок, пішов розвиток психічної хвороби - боялася відкритого простору. Ця людина в якийсь час працювала в Рівному в дитячому садочку, спілкувалась із людьми і мала своє кохання. Чоловік, якого вона кохала, покинув її. Люди в селі, коли жінка мало виходить на вулицю, мало з ким спілкується, зрозуміло, що почали називати відьмою", - розповіла Ліана Диновська.

Учора спільними зусиллями небайдужих людей, правоохоронців та радниць до будинку Марусі завезли меблі. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написала Любов Романюк.

Нагадаємо, до сімейних радників можуть звертатися чоловіки, жінки, діти, пенсіонери, що страждають від домашнього насильства, щодо невиплати аліментів та інших сімейних проблем. Консультації є безкоштовними.

Читайте також