"Не біженці, а доволі заможні туристи": підрахували суму, яку українці витрачають за кордоном

Через війну у пошуках притулку до країн Європи виїхали мільйони українців. За кордоном вони не лише отримують фіндопомогу, але й витрачають чималу суму коштів. 

Про це пише видання Forbes

Від'їзд мільйонів українців (переважно жінок з неповнолітніми дітьми) суттєво зменшив внутрішній споживчий попит. Натомість переїхавши, українці роблять посильний внесок у споживчий ринок ЄС.

«Враховуючи кількість біженців, виходить, що кожен українець вкладає в економіку європейських країн по $400 на місяць», – порахував представник України у Світовому банку Роман Качур. . 

Так, у квітні українці, що виїхали за кордон через війну з Росією, витратили там близько $2 млрд, розраховуючись або знімаючи готівку з карток українських банків. Про це, з посиланням на дані Нацбанку, розповів Роман Качур

«Виходить, наші біженці – не зовсім біженці, а доволі заможні туристи, які активно підтримують європейську індустрію гостинності», – каже Качур. 

За даними НБУ, 80% коштів з витрачених у квітні $2 млрд – це оплата товарів у pos-терміналах торговельної мережі й отримання готівки.

Якщо порівняти з тогорічною статистику закордонних витрат, то можна побачити 3–4-кратне зростання.

«У другій половині 2021 року українці розраховувались у мережах банків-нерезидентів на $500–700 млн щомісячно. Ще до $50 млн знімали в банкоматах готівкою», – коментує фінансовий аналітик групи ICU Михайло Демків.

За даними міністерки соціальної політики Марини Лазебної, понад 5 млн українців з початку війни виїхали за межі країни. З них 4,5 млн – до країн-сусідів, у тому числі понад 2 млн – до Польщі.

Читайте також