Не працює побутова техніка: у селі на Рівненщині мешканці скаржаться на низьку електричну напругу

У селі Зоря на Рівненщині місцеві мешканці скаржаться, що через низьку напругу мережі у них не працюють електричні прилади. 

Як повідомляє "Суспільне.Рівне", в Рівнеобленерго знають про проблему та обіцяють вирішити її до кінця року, замінивши застаріле обладнання.

Попри це, один з місцевих мешканців розповів, що низька напруга в мережі понад десять років турбує його та сусідів.

"Зараз у мене споживання 0,7 ампера, це фактично нічого, а напруга — 180-190 вольт. Через це пральну машину можу включити лише вночі, якщо включаю мікрохвильову піч, вона гуде, але нічого не гріє. Так само холодильник і морозильник — вони не запускаються, бо їм не вистачає пускової напруги", — каже Віктор Кіянець.

За його словами, від нестачі пускової напруги не працюють також холодильник та морозильна камера. Віктор Кіянець пов'язує цю проблему з великою кількістю потужних приладів, одночасно ввімкнених в мережу. Взимку ситуація ще гірша, додає жителька паралельної вулиці Галина Шило.

"У літній період перепади є, але несильні. А взимку ввечері не можна ні мікрохвильовку включити, ні машинки. Падає напруга повністю. Якщо в нас падає напруга, я виключаю камеру, холодильник, не включаю машинку, як падає напруга, бо звук не той", — додає жінка.

Мешканці Зорі зверталися до надавача послуг із транспортування електроенергії — Рівнеобленерго. У компанії кажуть, що знають про проблему. Причину вбачають у встановленому ще за радянських часів обладнані, пояснив Суспільному начальник департаменту компанії Олександр Король.

"Багатьох електроприладів, які на сьогодні є, взагалі не було. Часто споживачі встановлюють завищені комутаційні апарати, щоб працював максимум приладів. Особливо у житлових будинках, які знаходяться у приватному секторі: пилорами, станки, побутові прилади — електрочайники, електродуховки. Коли ці всі прилади вмикаються, відбувається велике навантаження на мережу, що шкодить іншим споживачам", — пояснює енергетик.

У Зорі Рівнеобленерго планує замінити старе обладнання до кінця цього року, розповіла речниця компанії Алла Ліхачова. Наразі розробили проєктно-кошторисну документацію для встановлення нової розвантажувальної підстанції та вирішили питання земельної ділянки під її будівництво.

Читайте також