Не вклеїли фото в паспорт чи забули додаток до ID-картки: що не може бути причиною невидачі виборчого бюлетеня?

Вже 21 квітня, у неділю, на Рівненщині, як і по всій Україні, відбудеться другий тур президентських виборів. Згідно чинного законодавства, право голосу на виборах мають громадяни України віком від 18 років. Таким правом не можуть скористатися лише ті, кого судом визнано недієздатним.

Щоб проголосувати, необхідно з’явитися з паспортом громадянина України за місцем реєстрації, яке можна перевірити за посиланням.

Також варто знати, що не може стати причиною невидачі виборчого бюлетеня.

«В осіб, які приходять голосувати з ID-картою, не можуть вимагати додатку №13, в якому є реєстрація, тому що є роз’яснення Цетральної виборчої комісії, що це не може бути причиною невидачі виборчого бюлетеню. Те ж саме стосується осіб, які приходять з паспортом громадянина України, в якому не вклеїне друге фото. Особам, які змінили тимчасово місце голосування, яким видана довідка про зміну місця голосування, але вони прийшли і не мають довідки з собою, - не може бути причиною не видати їм виборчий бюлетень, бо не має член виборчої комісії права вимагати таку довідку», - розповів регіональний координатор Громадянської мережі «ОПОРА» Андрій Токарський.

Якщо ж виборці помічають порушення виборчого законодавства на дільниці, то можуть звернутися до правоохоронних органів.

Голосування проводитиметься з 8:00 до 20:00 21 квітня.

Читайте також