Небезпечні "сюрпризи" від собак: де на Рівненщині фіксували зараження ехінококом?

На Рівненщині упродовж останніх 5 років було зареєстровано 37 випадків зараження ехінококом.

Про це повідомляють у Рівненському обласному лабораторному центрі.

Ехінококоз - це небезпечне паразитарне захворювання, яке характеризується хронічним перебігом та розвитком специфічних кист в печінці, легенях, головному мозку та інших внутрішніх органах. Переносниками ехінококу (дрібні стрічкові цистоди) є собаки. Паразити живуть у кишечнику тварини. Коли люди дозволяють собакам облизувати руки чи лице, то ризикують занести яйця гельмінта до організму.

Ехінококоз щорічно фіксується майже в кожному куточку світу. Зокрема за 2019-2020 роки на Рівненщині виявлено 7 осередків ехінококозу у людей (з них один у дитини): по 2 випадки захворювання у Здолбунівськиму районі та м.Рівне, та по одному в Березнівському, Дубровицькому та Демидівському районах.

Згідно даних епідеміологічного розслідування встановлені факти зараження ехінококозом в результаті недотримання правил особистої гігієни, несвоєчасного проведення дегельмінтизації домашніх тварин (у 4 осередках утримувалися собаки).

"Підхопити" ехінококи можна також вживаючи сирі овочі та ягоди, забруднені землею.

Перебування ехінокока в людському організмі згубно впливає на всі системи і органи в цілому, найчастіше локалізується в печінці (45-85%) і легенях (10%). Хвора людина є безпечною для інших, оскільки вона є глухим кутом для ехінококу.

Єдиним радикальним методом лікування ехінококозу є оперативний, під час якого з печінки або легенів видаляється паразитарна кіста, в подальшому уражені тканини відновлюються. Медикаментозна терапія при ехінококозі до операції малоефективна.

Для запобігання зараженню ехінококом людям необхідно виконувати кілька вимог. Зокрема дотримуватись правил особитої гігієни:

  • ретельно мити руки після ігор із собакою чи догляду за нею;
  • тим, хто працює на фермах — дотримуватися правил особистої гігієни при обробці шкур забитих тварин;
  • сирі овочі та ягоди, куплені на ринку, зібрані в лісі чи на власному городі - слід обов’язково мити, а перед споживанням ошпарювати окропом;
  • уникати контакту з бродячими тваринами;
  • не допускати контакту тварин з людською їжею і посудом;
  • регулярно проводити профілактику гельмінтів у домашніх улюбленців;
  • не купувати м'ясо на стихійних ринках.

Читайте також