Недоліків і порушень на понад 20 млн: спиртзавод на Рівненщині перевіряли аудитори

У діяльності державного підприємства "Зірненський спиртзавод" аудитори знайшли недоліків і порушень на понад 20 млн гривень.

Фінансовий аудит проводили за період із першого січня 2018-го до 31 грудня 2020-го років. 

Зокрема, через законодавчі обмеження щодо можливості самостійно реалізовувати спирт етиловий на внутрішній ринок, підприємство понесло непродуктивні витрати у вигляді сплати комісійної винагороди ДП «Укрспирт» на загальну суму 7,8 млн гривень. Про це інформує пресслужба Управління Західного офісу Держаудитслужби в Рівненській області.

"Крім того, аудиторами виявлено факти понаднормового списання енергоносіїв та умовного палива, що може свідчити про необліковане виробництво спирту розрахунковою реалізаційною вартістю 7,5 млн гривень. Через недостатність обігових коштів та застарілу матеріально-технічну базу підприємство змушене орендувати виробниче обладнання, що своєю чергою призвело до додаткових витрат (у 2019–2020 роках) на загальну суму 898 тис. гривень. Відсутність належно оформлених правовстановлюючих документів на право власності може призвести до втрати підприємством 30 об’єктів нерухомого майна залишковою вартістю 471 тис. гривень", - йдеться у повідомленні аудиторів.

Окрім того, ДП «Зірненський спиртзавод» може втратити активів на загальну суму 315 тис. грн через непроведення та/або неналежне проведення ним претензійно-позовної роботи щодо повернення дебіторської заборгованості та інше.

За результатами проведеного аудиту фахівцями Держаудитслужби надано низку рекомендацій керівництву державного підприємства щодо підвищення ефективності управління, використання та збереження майна.

Читайте також