Неймовірно ніжний та смачний: простий рецепт торта Наполеон із шоколадним кремом

Торт Наполеон є одним з найбільш поширених десертів, без нього не обходяться святкування у багатьох родинах.

Ніхто не може сказати точно, коли саме та ким був вперше приготований цей ніжний десерт, але виділяють кілька версій його походження. За однією з них французький кондитер, бажаючи догодити Бонапарту, переробив популярний тогочасний десерт, додавши до нього вершки та заварний крем. Інша легенда розповідає, що десерт довелося придумати самому Бонапартові, коли він був настигнутий своєю дружиною Жозефіною за залицяннями до її фрейліни. Чоловікові вдалося переконати дружину, що він саме розповідав служниці рецепт нового десерту, тож ввечері кондитери вже подали до столу ніжний торт.

Десерт і зараз готують у Франції, але він має дещо іншу назву – мільфей, що буквально перекладається, як «тисяча шарів». 

Шеф-кухар Євген Клопотенко ділиться дещо спрощеним рецептом торта Наполеон, проте не менш смачним. 

Як приготувати заварний крем. 

Для приготування заварного крему використовують молоко, борошно, жовтки, цукор та вершкове масло. Спочатку потрібно прогріти у каструлі молоко. Треба пам’ятати, що воно ні в якому разі не повинне закипіти, а лише нагрітися до температури приблизно 75 градусів.

Якщо ви не маєте кулінарного термометра, просто слідкуйте, коли над поверхнею почне з’являтися перша пара – це означає, що молоко вже нагрілося до потрібної нам температури. А щоб молоко не пригорало на дні каструлі, під час нагрівання до нього потрібно додати цукор. У велику миску викладіть яєчні жовтки та додайте цукор і борошно, добре розітріть віничком. Потім влийте частину теплого молока і перемішайте віничком так, щоб вийшла однорідна консистенція. Потім влийте молоко, що залишилося та ще раз ретельно перемішайте. Після цього поверніть суміш у сотейник та знов поставте на середній вогонь. Весь час помішуйте до загустіння. Перелийте крем у миску, аби знизити його температуру, та додавайте шматочки вершкового масла, перемішуючи до розтавання.

Аби зробити шоколадний заварний крем, наприкінці слід додати ще шматочки чорного шоколаду та змішав, доки шоколад не розтанув. Масло та шоколад потрібно додавати швидко, доки температура дозволяє їм розтанути. Якщо ви помітили, що у кремі залишилися грудочки, можна пропустити його через сито, тоді консистенція буде однорідною. Готовий крем потрібно накрити харчовою плівкою так, аби вона торкалася його поверхні. Це робиться для того, аби він не завітрювався. Нехай крем постоїть так деякий час, доки не охолоне. Потім потрібно поставити його в холодильник на 1 годину, не знімаючи плівку.

Як працювати з магазнним тістом. 

Для цього рецепта можна використати заморожене прісне листкове тісто. Щоб воно добре розморозилося, потрібно перекласти його з морозильної камери у холодильник на ніч. Якщо ж ви хочете розморозити його швидше, це можна зробити й за кімнатної температури, на це знадобиться приблизно 2 години. Але пам’ятайте, що останній спосіб можна застосовувати лише для прісного листкового тіста. Якщо ви працюєте із дріжджовим листковим чи просто із дріжджовим, то залишати його за кімнатної температури не можна – дріжджі почнуть працювати та тісто почне підходити ще у процесі розморозки.

 

Інгредієнти: 

Для шоколадного крему:

1 л молока

150 г борошна

6 жовтків

300 г цукру

200 г вершкового масла

200 г чорного шоколаду

1 кг прісного бездріжджового листкового тіста. 

Покроковий рецепт: 

КРОК 1

Увімкніть духовку розігріватися до 200 градусів. Тісто (1 кг) розберіть на 4 листи та трішки розкачайте. Розріжте навпіл кожен лист, викладіть по 2 прямокутники на деко з пергаментом.

КРОК 2

Випікайте 10 хвилин за температури 200 градусів. Таким чином випікайте 8 прямокутників в 4 заходи, якщо немає змоги випікати одразу на кількох рівнях. Готовим коржам дайте остигнути.

КРОК 3

Тим часом приготуйте шоколадний заварний крем. Для цього 1 л молока перелийте в сотейник чи каструлю з товстим дном, додайте 150 г цукру. Поставте на плиту на середній вогонь та прогрійте до появи пари над молоком, це температура приблизно 75 градусів. Цукор ми додаємо у молоко, аби воно не пригоріло на дні каструлі. Коли молоко достатньо прогріється, приберіть каструлю з плити.

КРОК 4

Відокремте білки від жовтків. У велику миску викладіть 6 жовтків та додайте 150 г цукру, що залишився. Потім всипте 150 г борошна і добре розітріть суміш віничком.

КРОК 5

Влийте у миску приблизно половину теплого молока. Перемішайте віничком до однорідної консистенції, щоб потім у кремі не було грудочок.

КРОК 6

Далі вилийте у миску все молоко, перемішайте віничком ще раз і поверніть назад у сотейник.

КРОК 7

Поставте на середній вогонь і постійно помішуйте віничком, доки крем не завариться та не загусне.

КРОК 8

Перелийте крем в миску, щоб знизити його температуру, потім швиденько додайте 200 г вершкового масла, порізаного кубиками. Перемішуйте, поки масло не розтане в кремі.

КРОК 9

Ми робимо шоколадний заварний крем, тому далі додавайте 200 г чорного шоколаду невеличкими шматочками.

КРОК 10

Перемішуйте, доки не розтане весь шоколад і крем не стане однорідним. Якщо у вас утворилися грудочки, можете пропустити крем через сито, тоді він буде однорідної консистенції. Коли крем трошки охолоне, накрийте його харчовою плівкою так, щоб вона торкалася поверхні крема. Це потрібно, аби він не завітрювався. Поставте крем у холодильник на 1 годину.

КРОК 11

Змастіть остиглі коржі кремом, трішки притискаючи їх. Зробіть так із сімома коржами, а останній поки відкладіть. Вам може здатися, що коржі занадто товсті, але під час охолодження торт осяде під вагою крему.

КРОК 12

Коли ви змастите кремом 7 коржів, розподіліть крем, що залишився, з усіх боків торта. Покришіть 8-ий корж тіста та присипте торт зверху і з усіх боків. Поставте у холодильник на 4-6 годин.

Читайте також