Норвежці та шведи відвідали Рівненську АЕС

Рівненську АЕС з робочим візитом відвідали представники Інституту енергетичних технологій Норвегії (IFE) та Шведського атестаційного центру (SQC) з метою обговорення бюджету, необхідного для реалізації потенційних проєктів на РАЕС, що фінансуються урядом Норвегії в рамках міжнародної технічної допомоги, повідомили в пресслужбі Рівненської АЕС.

У рамках міжнародної технічної допомоги на Рівненській АЕС за підтримки норвезького уряду заплановано для реалізації 37 проєктів, спрямованих на розвиток підприємства та підвищення вітчизняної ядерної безпеки в цілому. Перший проєкт «Постачання сучасного обладнання для неруйнівного контролю систем, важливих для безпеки» було реалізовано на РАЕС минулоріч. Наразі, на етапі реалізації – проєкт з постачання «закритих» тест-зразків для контролю корпусів реакторів АЕС Енергоатома. На сьогодні визначено ще п’ять потенційних проєктів, які будуть розглядатись для фінансування і реалізації у найближчі роки.

За словами начальника служби контролю металу (СКМ) РАЕС Олександра Соловйова, у числі цих проєктів – постачання обладнання для СКМ, а саме: оптико-емісійного хімічного аналізатора металів і сплавів, гама-дефектоскопів, маніпуляторів – системи ультразвукового контролю зварних з’єднань, зокрема композитних швів, парогенераторів. Решта два проєкти передбачають постачання індивідуальних дозиметрів для цеху радіаційної безпеки (ЦРБ), а також тепловізорів для температурного моніторингу обладнання для електричного цеху і служби налагоджування та випробувань устаткування (СНВУ).

Обговорення бюджету, необхідного для реалізації даних проєктів, термінів постачання та інших питань за цим напрямком відбулося у ході робочої наради. Захід пройшов під головуванням головного інженера – першого заступника генерального директора РАЕС Павла Ковтонюка за участю керівника проєктів для України IFE К'єлля Тора Хансена, фахівця з міжнародних проектів SQC Хорхе Бенітеза, представників СКМ, СНВУ, ЦРБ, цеху теплової автоматики та вимірювань, служби інформаційних технологій Рівненської АЕС.

«Зустріч зі скандинавськими колегами стала вже хорошою традицією, адже щоразу після зустрічі реалізується якийсь позитивний етап. Минулоріч ми успішно впровадили перший проєкт та окреслили плани щодо наступних потенційних проєктів, а сьогодні важливим моментом є обговорення їх готовності. Думаю, головним чином наша співпраця скерована саме на те, щоб в світі закріпилося твердження, що ядерна енергетика – це також зелена енергетика. Тож ми повинні працювати над тим, щоб увесь світ розумів, що АЕС - це безпечно», – підкреслив Павло Ковтонюк.

У ході свого візиту на майданчик Рівненської АЕС, скандинавські партнери, зокрема відвідали об′єкт будівництва будівлі технічного центру автоматизованих дистанційних засобів контролю металу. Також гості оглянули обладнання, яке минулого року було поставлено на РАЕС у рамках міжнародної технічної допомоги та сьогодні успішно задіяне у роботі: портативні твердоміри, проявочний процесор радіографічної плівки, ультразвукові дефектоскопи та ультразвукові товщиноміри, відеоендоскоп, комп’ютерна та копіювальна техніка.

«Спільно з Рівненською АЕС ми здійснили величезну роботу стосовно багатьох питань проєктів. З нашого боку, хочеться відзначити, що працювати з РАЕС досить легко, адже спеціалісти електростанції – справжні професіонали своєї справи, зокрема усі технічні специфікації необхідного обладнання було прописано детально та точно. Наразі ми вже готуємо дорожню карту для реалізації наших спільних проєктів», – зауважив під час наради Хорхе Бенітез.

Довідково: Трьохстороння угода про співпрацю між Україною, Норвегією та Швецією в галузі ядерної безпеки та фізичного захисту була підписана у 2014 році та передбачає допомогу урядів скандинавських країн у підвищенні безпеки українських АЕС.

 

Читайте також