Нова політична партія Гройсмана: хто може увійти до її рівненського осередку?

Фото - Уніан

На найближчих парламентських виборах жителі Рівненщини матимуть альтернативу у виборі сили, яка продовжуватиме розвиток країни. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман поведе до Верховної Ради нову політичну силу.

Нещодавно очільник Уряду підтвердив наявність таких намірів, а також розповів про тих, кого запросить до лав новостворюваної партії.

"Насправді можу сказати, що зараз шукаю людей, які могли би бути достатньо результативними. Також би хотів бути дотичним до створення класичної центристської політичної партії, яку би було створено не під вибори, а яка би була достатньо організованою структурою з визначеною ідеологію з об’єднанням якісних і фахових людей, які можуть не просто розмовляти", – сказав Володимир Гройсман.

ВИСОКИЙ РЕЙТИНГ НА СТАРТІ

Українські політичні експерти впевнені, що Прем’єр-міністр має достатньо можливостей для формування нової політичну силу, яка у результаті виборів одержить місця у парламенті.

"Гройсман – молодий, він належить до того ж покоління, що й Зеленський. У Володимира Борисовича є стартовий рейтинг, який дозволяє боротися за проходження партії в парламент", − констатує політолог Володимир Фесенко.

Рівненський соціолог Роман Микитюк у свою чергу говорить, про відсоток тих, хто у Рівненській області підтримує Гройсмана й із чим ця підтримка пов’язана.

"Заміри громадської думки взимку показували, що на Рівненщині 18% респондентів підтримували Гройсмана, як керівника Уряду. Електоральне поле в БПП і партії Гройсмана подібне, між ними буде перетікання в майбутньому. Позитивні оцінки Гройсмана асоціюються з частковими успіхами Уряду в певних сферах: ремонт доріг, децентралізація, запуск реформи охорони здоров'я тощо. Підвищення тарифів не значно вплинули на негативні оцінки, як було в 2015-2016 за урядування Яценюка", – зауважує Микитюк.

Високий рівень довіри на всеукраїнському рівні відмічає політолог Олександр Радчук. Цей чинник однозначно доможе Прем’єр-міністру на парламентських виборах.

"Варто зазначити, що ще в квітні 2018 року соціологи фіксували зростання довіри Гройсмана й задоволеність його роботою серед населення. А на початку 2019 року, згідно з даними всеукраїнського опитування громадської думки, який проводив КМІС, у рейтингу потенційних прем’єр-міністрів чинний очільник Кабміну набрав найбільшу кількість прихильників – 15,3%",- говорить Радчук.

ПРОГОЛОСУЮТЬ ТІ, ХТО ОЦІНИВ ЗМІНИ

Як уже зазначалося, високий рейтинг Гройсмана насамперед обумовлений позитивними зрушеннями в Україні.  На думку політичних експертів, які прагнуть продовження змін до кращого в нашій країні, можуть приєднатися і виборці із поміркованими поглядами. Ці українці добре усвідомлюють що таке популізм і не голосуватимуть за політиків, що обіцяють зарплату у тисячу доларів одразу після виборів. Також партію Гройсмана підтримають люди, котрі розуміють, які зміни в країні вже відбулися і віддають належне управлінським компетенціям Прем'єра.

Варто зауважити, що на початку квітня "Агентство моделювання ситуацій" організувалося експертне опитування оцінки роботи Кабміну. На визначені компанією питання запропонували дати відповідь 30 експертам. У результаті 85,2% опитаних експертів вважають, що загальноекономічна ситуація в країні за три роки діяльності уряду Володимира Гройсмана суттєво покращилася.

БІЛЬША ПІДТРИМКА – ЕФЕКТИВНІШІ РЕФОРМИ

Участь у парламентських виборах на чолі нової політичної сили дає можливість Гройсману здобути інструмент для подальшої реалізації планів із реформування держави. Задля цього Прем’єру потрібна сильна коаліція однодумців, можливість спиратися на більшість у парламенті. На відміну від президентських виборів, на яких ми обираємо людину, що відповідає за зовнішній напрямок розвитку країни, на парламентських виборах ми, фактично, обираємо прем'єр-міністра. Отож, чим більшу підтримку матиме Гройсман у парламенті, тим ефективніше зможе працювати Уряд, команда Прем’єра для реалізації започаткованих реформ та змін, котрі вже позитивно оцінили українці.

"Ефективність уряду залежить від того, наскільки він (Прем'єр) може спиратися на парламентську більшість", – зауважує Володимир Гройсман.

Подібний шлях він уже пройшов, коли був міським головою Вінниці. Коли він балотувався на цю посаду на другий термін, то закликав вінничан забезпечити підтримку його команди у міській раді. Отримавши таку підтримку, міському голові Гройсману вдалося значно пришвидшити позитивні зміни у місті.

КОГО МОЖУТЬ ВЗЯТИ ДО ПАРТІЇ З РІВНЕНЩИНИ?

На завершення скажемо декілька слів про тих, хто може увійти до нової політсили на теренах Рівненської області. Політолог Михайло Мозоль вважає, що у цій партії можемо побачити як обличчя держслужбовців, так і громадських активістів.

"Якщо говорити про те, хто би міг очолити осередок партії Гройсмана на Рівненщині, то тут може бути багато варіантів. Ймовірно, на цю роль можуть претендувати, як держслужбовці, які працювали у виконавчій вертикалі під керівництвом прем'єра, так і цілком нові обличчя, наприклад, відомі в регіоні громадські активісти, які мають кредит довіри. Називати якісь конкретні прізвища на цей момент, я не готовий", – каже Михайло Мозоль.

 

Читайте також