Нові правила міжобласних перевезень: люди, які перехворіли на covid-19, не можуть це довести

Ілюстративне фото

В Україні з 21 жовтня входять у дію нововведення, які стосують міжобласних перевезень у громадському транспорті. Зокрема, до таких перевезень будуть допускатися лише ті, в кого наявні необхідні документи. 

У транспорті громадяни мають пред'явити один із трьох документів: сертифікат про вакцинацію, негативний ПЛР-тест або довідку про одужання, справжність якої підтверджена додатком "Дія". Яким чином можна підтвердили факт одужання і яких змін варто очікувати відзавтра - розповіла під час брифінгу кординаторка вакцинації в Рівненській області Олена Гандзюк розповіла.

"Дійсно необхідно мати один із цих документів. На сьогодні, якщо питання вирішене з вакцинальним паспортом, вакцинальним сертифікатом, то факт одужання і яким документом це має бути підтверджено, зараз знаходиться у тестовому режимі. Це зараз питання відкрите, тому що у постанові зазначається, що одужання має бути підтверджене додатком "Дія". Тобто, не паперовий варіант. Цю довідку зараз тестують і послуга в "Дії" буде впроваджена. Але на сьогодні документом, який вам би дозволив переміщатися між областями - це має бути або ПЛР-тест, або вакцинальний сертифікат", - повідомляє пані Гандзюк.

Посадовиця додала, що після того, як людина перехворіла і якщо є потреба отримати контрольний ПЛР-тест, необхідно звернутися до сімейного лікаря. Саме тоді це можна буде зробити безкоштовно.

"Ця постанова була прийнята тоді, коли ще люди встигали щепитися. Це не є новина вчорашня. Будемо сподіватися, що у застосунку "Дія" з'явиться опція, де буде відображатися факт видужання", - додала координаторка вакцинації області.

Читайте також