Новий поділ лікарень: що чекає медичну сферу України у 2023 році

Голова Комітету з питань здоров‘я нації Михайло Радуцький розповів про зміни, які очікують систему охорони здоров’я наступного року.

Затвердження стратегічних документів.

За його словами, на початку року планується затвердити два глобальних документи: Стратегію розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року та План відновлення медичної системи від наслідків війни на 2022-2032 роки.

«Фактично мова йде про «дорожню карту» розвитку медичної галузі на найближче десятиліття. Одразу після ухвалення, розпочнемо їхню реалізацію. Відзначу, що план відновлення передбачає не просто відбудову зруйнованої медичної інфраструктури, а перехід на систему охорони здоров’я за європейськими стандартами», - зазначив Михайло Радуцький.

Медична реформа: поділ мережі закладів

Цьогоріч Верховна Рада ухвалила закон Комітету, який дав старт інфраструктурному етапу медичної реформи. За його словами, мережа закладів буде поділена на госпітальні округи, а лікарні – на загальні, кластерні та надкластерні. Відміність полягає у тому, що у загальних надаватимуть базові послуги, у надкластерних - проводитимуть найскладніші операції.

Голова Комітету з питань здоров’я нації зазначив, що у 2022 році проводилася підготовча робота до старту наступного етапу реформи. До 1 травня 2023 року обласні військові адміністрації мають затвердити план спроможної мережі у регіонах, а також трирічний план розвитку кожного медичного закладу. І потім узгодити ці плани із МОЗ.

«Також ми продовжуємо поступовий перехід усіх медичних закладів до єдиного медичного простору. Цього року лікарня «Феофанія» приймає пацієнтів із інсультами та інфарктами. На наступний рік заклад планує контрактуватися ще за одним пакетом із НСЗУ, щоб лікувати онкохворих. З початку 2023 року у ПМГ заходить Національний інститут раку. Ми продовжуємо обговорювати із іншими відомчими закладами та інститутами Національної академії медичних наук інтеграцію до єдиного медичного простору», - зазначив він.

Моніторинг якості медичних послуг

Михайло Радуцький повідомив, що ще у законі, який ухвалив парламент, надається право НСЗУ проводити моніторинг якості медичних послуг. Служба буде реагувати на звернення громадян та проводити аналітичну роботу (звертати увагу на найбільш підозрілі статистичні дані).

«На мою думку, саме контроль якості послуг дозволить вивести медичну галузь на новий рівень. Очікуємо від МОЗ затвердження стандартів якості по кожній нозології, що значно спростить контроль за якістю надання послуг», - додав він.

 Нові пакети в ПМГ

За словами Михайла Радуцького, наступного року, як і нинішнього, переважна частина доходів держбюджету буде спрямована на наш оборонний сектор.

«Для воюючої країни це головний пріоритет. В той же час значні кошти передбачені на сферу охорони здоров’я. Зокрема на програму медичних гарантій - 142,7 млрд грн. Більшість тарифів на медичні послуги вдалося або зберегти, або проіндексувати», - наголосив Голова Комітету з питань здоров‘я нації.

Запроваджуються два нові пакети медичних послуг: на окупованих територіях (фінансування у розмірі 857 млн грн) та у зоні бойових дій (2,9 млрд грн). Нові пакети, як повідомив Михайло Радуцький, дозволять диференційовано підходити до фінансування медзакладів, які знаходяться поряд із лінією фронту, та тими, що розташовані у відносно спокійних регіонах.

Також продовжується стабільне фінансування двох важливих проєктів - програми «Доступні ліки» (4,7 млрд грн) та неонатального скринінгу (213 млн грн). Крім того, вводиться коефіцієнт 1,2 на оплату лікування складних неонатальних випадків.

Зміни стосуються також «первинки». Михайло Радуцький зазначив, що профільне міністерство скасовує для сімейних лікарів мінімальний рівень укладених декларацій, а НСЗУ буде доплачувати за коефіцієнтом 0,6 за пацієнтів, якщо їх більше 2 тисяч.

«Це дозволить МОЗ виявити регіони, де навантаження на сімейних лікарів значно збільшено та направити туди медичні кадри», - додав він.

Читайте також