Новостворені громади Рівненщини вчать шукати внутрішні резерви

Керівництво Рівненської ОДА зустрілося з жителями Вирівської та Кричильської ОТГ, що на Сарненщині. Такі двосторонні зустрічі ініціював керівник області Віталій Коваль напередодні місцевих виборів 22 грудня. Вони спрямовані на детальне роз’яснення переваг головної реформи країни - децентралізації.

Якщо після об’єднання у Вирівської громади є всі шанси зайняти 6-те місце в рейтингу серед усіх 46 громад щодо спроможності, то вже Кричильській треба навчитися самостійно заробляти, зазначив керівник Рівненського центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий. Для цього необхідно шукати та залучати кошти - держави, області, різних грантів. Важливим напрямком роботи має стати пошук інвестора та створення для нього хороших умов на території ОТГ.

За словами заступника голови ОДА Ігоря Тимошенка, збільшити надходження до бюджету можна й за рахунок виведення з «тіні» внутрішніх резервів. Можна почати переговори з підприємцями стосовно офіційного працевлаштування робітників, законного продажу нафтопродуктів, «білої» сплати за землю.

Перед громадами також виступила представниця офісу реформ Людмила Кушнір, яка ознайомила ОТГ із першочерговими крокам у «самостійному житті». Головний акцент - на надходженнях та видатках ОТГ, формування управлінського апарату тощо.

Досвідом створення ОТГ поділився керівник Клесівської громади Василь Гриник. Він розповів присутнім про те, що після об'єднання надходження до місцевого бюджету зросли в 9 разів. У стільки ж збільшилися й кошти у розрахунку на одного жителя. Тепер вони складають 4100 грн. Таким чином громада є бездотаційною та спроможною.

«Спільним зусиллями керівника та жителями ОТГ ви можете розвивати громаду. У вас є вже готові «історії успіху» ваших сусідів, які ви можете копіювати. Але слід пам'ятати, що створення ОТГ - це не лише передача повноважень, а й передача відповідальності. Тому, хто б не став очільником громади, він повинен дбати про неї - шукати внутрішні резерви, від яких будуть надходити кошти до місцевого бюджету», - наголосив Віталій Коваль.

Під час зустрічі відбувся діалог з громадою. Керівництво ОДА та експерти відповіли на усі питання стосовно стабільної життєдіяльності громади.

Пресслужба Рівненської ОДА

Читайте також