Обіцяли звільнити з полону: у колонії на Рівненщині засуджені "заробляли" на рідних військових

У Рівненській виправній колонії в'язні налагодили схему "заробітку" на рідних військових, які наразі у полоні.

Про це повідомляють у Рівненській обласній прокуратурі.

Рівненська окружна прокуратура здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом шахрайства, вчиненого у великих розмірах та шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки (ч. 3 ст. 190 КК України).

Так, під час досудового розслідування встановлено, що схему збагачення шахрайським шляхом налагодили троє засуджених, які відбувають покарання у виправній колонії на Рівненщині.

У відкритих профільних групах в соцмережах вони знаходили інформацію про військовослужбовців ЗСУ, які зникли безвісти або потрапили в полон. Тоді дзвонили до рідних та представляючись військовими пропонували інформацію про зниклих близьких та сприяння у їх поверненні. За це просили від 3 000 до 30 000 грн. Коли потерпілі скидали аванс на карту пособників, які перебувають на волі – шахраї блокували номери «клієнтів». У своїй діяльності зловмисники використовували кілька телефонів та картки різних операторів.

Правоохоронці встановили вже 8 потерпілих, які відправили шахраям гроші.

У виправній колонії проведено ряд обшуків, у ході яких у фігурантів провадження вилучили планшети, мобільні телефони, сім-картки, банківські картки та «чорнові» записи.

Наразі вирішується питання оголошення зловмисникам про підозру.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

Читайте також