"Обласний бюджет не потягне ці кошти": чи планують відновлювати поліську вузькоколійку

Сьогодні, 10 березня, перший заступник голови РОДА Сергій Подолін прокоментував питання відновлення вузькоколійки Антонівка-Зарічне. За його словами, область не може виділити необхідну суму для відновлення залізниці.

"Дана залізниця є історично важливою для Рівненщини. Ми неодноразово звертались щодо функціонування вузькоколійки до депутатів Верховної Ради, до Кабінету Міністрів, до "Укрзалізниці", до львівської дільниці "Укрзалізниці", що обслуговує нашу територію. Станом на сьогодні ми отримали лист, який датований 29 жовтня минулого року, про можливе відновлення руху вузькоколійки. Це буде розглядатись після того, як закінчиться карантин у нашій державі. Стосовно взяття на баланс вузькоколійки, то у нас є ст. 91 Бюджетного Кодексу України - такі кошти у обласному бюджеті не заплановані", - зазначив пан Подолін.

За словами чиновника, для утримання "кукушки" потрібно від 20 до 25 мільйонів гривень в рік.

"Крім того, з 18 березня, коли було зупинено вузькоколійку, у нас виникло до 16 мільйонів гривень збитків. У нас 80 км колії, яка там знаходиться, було укладено ще в 1908-1910 роках. Тобто ви розумієте стан полотна. Там понад 40 відсотків дерев'яних шпал та більше 50 відсотків стрілочних переводів потребують заміни. З цих цифр стає зрозуміло, що обласний бюджет не потягне ці кошти. Розуміючи і соціальну, і історичну складову залізниці Антонівка-Зарічне, ми не зупиняємся на тому, що вона не буде працювати. Ми чекаємо завершення карантину і думаємо, що "Укрзалізниця" буде відновлювати рух у цьому напрямку", - розповів Сергій Подолін.

Читайте також