Обов’язкове ЗНО з математики, зарплати вихователям та освітні ноу-хау: Ганна Новосад про плани Міністерства освіти на новий навчальний рік

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

У студії «Сніданку з 1+1» Ганна Новосад розповіла, що чекає українську систему освіти у новому році. Традиційно «Сніданок з 1+1» запрошує до студії представників уряду, аби з перших вуст отримати відповіді на питання, які хвилюють мільйони українців. Цього разу гостею ефіру стала Міністр освіти і науки України Ганна Новосад.

Міністерство освіти і науки України на новий навчальний рік з вересня 2020 року запланувало багато новацій, направлених на підвищення якості освіти, покращення умов для вчителів, викладачів, учнів та студентів. Серед очікуваних змін - обов’язкове ЗНО з математики, нові правила сертифікації вчителів, реформа дошкільної освіти та перші кроки до запровадження принципу «гроші ходять за вихователем». Після анонсування цих змін в українців з’явилося багато запитань. Відповіді на них у студії «Сніданку з 1+1» отримував Єгор Гордєєв.

ЗНО з математики стане обов’язковим

Цей рік в Україні оголошено роком математики. І саме у 2020-2021 навчальному році математика буде серед обов’язкових предметів ЗНО, яке складатимуть абітурієнти. За словами Ганни Новосад, хоча ЗНО з математики і стане обов’язковим, але його результати не впливатимуть на вступ на гуманітарні спеціальності. 

«Так, у 2021 році математика буде серед обов’язкових предметів ЗНО. Але щоб ні у кого не було страху, для вступу у вищі навчальні заклади цей сертифікат з математики необхідно буде подавати лише на ті спеціальності і програми, які при вступі цього вимагатимуть. Припустимо, якщо дитина складе математику не дуже добре, то на її вступ  - якщо вона виступатиме на гуманітарний напрямок - це не впливатиме. Тому давайте перестанем боятися і почнемо готуватися», - пояснила міністр.

Міністерство освіти по затвердженій програмі вже розробило демонстраційні тести з математики, які кожен охочий може побачити на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Тест з математики буде складатися з двох рівнів - базового та поглибленого. Діти, які навчаються в звичайних школах, проходитимуть тест з математики базового рівня. Але також буде тест поглибленого рівня для тих дітей, які навчаються в профільних школах і класах.

Сертифікацію вчителів зможуть проводити приватні компанії

Серед інших ноу-хау - вчителі зможуть підвищувати свою кваліфікацію не лише через державні установи, але і приватні.   

Як розповіла Ганна Новосад, в планах міністерства - демонополізація ринку освітніх послуг. Це означає, що можливість проводити сертифікацію вчителів отримають всі учасники ринку - приватні установи, університети, приватні компанії та інші. Таким чином вчителі отримують можливість обирати, як вони хочуть забезпечувати свій професійний розвиток і обирати напрямок і місце, де вони хочуть це робити.

«Ми будемо таким чином розвивати ринок приватних освітніх послуг, який часто є більш якісним. І будемо це фінансувати з державного бюджету», - підтверджує міністр. 

Запровадження принципу «гроші ходять за вихователем» у дитсадках

Щодо продовження реформи НУШ, у 2020 році міністерство освіти планує масштабно працювати над змінами закону про дошкільну освіту.

«Нам дуже важливо прив'язати розпочаті зміни у НУШ до відповідних змін у дошкільній освіті. Адже це та сама дитина, яка ходила у садочок, потім приходить до школи. Але зараз у закладах дошкільної освіти змін як таких немає. Тому 2020 рік ми хочемо присвятити, у першу чергу, зміні закону про дошкільну освіту. Це такий бюрократичний інструмент, але ми хочемо закласти деякі нові принципи, зокрема, варіювати форму здобуття дошкільної освіти і розширити можливості раннього розвитку», - коментує Новосад.

На питання, чи планується підвищення зарплати вихователям дитсадків, міністр відверто коментує: «Без зміни того, як ми загалом фінансуємо дошкільну освіту, суттєво підвищити заробітні плати вихователям буде надзвичайно складно. Це все муніципальний бюджет, на який уряд не має фактично жодного впливу. Ми можемо постановою оклад підвищити, але чи зможуть його на місцях виплачувати, це питання місцевих бюджетів».

За словам Новосад, саме тому у законі про дошкільну освіту планується запровадження нового підходу до її фінансування - підняття фінансування дошкілля на центральний рівень і впровадження принципу «гроші ходять за вихователем».

«Ми можемо визначити базову вартість здобуття дошкільної освіти і фактично сплачувати  закладу дошкільної освіти за дитину відповідно до певної базової вартості. Тому що зараз ми фінансуємо лише садочок і не знаємо, скільки в ньому є дітей, і не прив’язуємо фінансування дошкілля до цього. Тому хочемо переглянути те, як ми фінансуємо дошкілля, і в тому числі заробітну плату вихователям. Це складний довгий процес, зараз будемо тільки розпочинати дискусію всередині комітету ВРУ», - пояснила нововведення Новосад.

Серед інших планів - створення програм підвищення кваліфікації для вихователів дитсадків, програм професійного зростання та тренінгів. 

Читайте також