Обов'язкові процедури з підготовки грядки під посадку моркви, щоб отримати гарний урожай

Розкажемо вам як потрібно підготувати морквяну грядку до посіву, і що рекомендуємо зробити в обов'язковому порядку, щоб морква виросла велика, рівна, міцна та правильної форми, інформує Ukr.Media.

До речі, з посадкою моркви рекомендуємо особливо не поспішати. Краще почекати, поки ґрунт прогріється до стабільних +10...+12 градусів. Пам'ятайте, що насіння моркви досить погано сходить. У холодному ґрунті ця особливість посилюється. Посіяна в холодний ґрунт морква дуже довго і найголовніше нерівномірно сходить. Великий ризик отримати грядку з лисинами. Морква, посіяна днів на 10 пізніше, напевно наздожене по розвитку ту, що посадили раніше в прохолодний ґрунт. Причому "пізня" швидше за все буде більшою і міцнішою. Тому не поспішайте із посівами: дочекайтеся тепла.

А ось підготовку грядки краще розпочати раніше. Що ми рекомендуємо зробити і навіщо?

  1. Насамперед потрібно провести розпушування ґрунту. Морква любить пухкий та легкий ґрунт. У процесі розпушування у важкий ґрунт потрібно обов'язково внести пісок, тирсу або компост. У важкому і щільному ґрунті морква дуже погано росте, виростає з мізинчика і найчастіше рогата і волохата. Тому розпушування та внесення розпушувача — обов'язкова процедура!
  2. У процесі розпушування потрібно обов'язково прибрати з ґрунту будь-які перешкоди: каміння, палиці, залишки торішнього врожаю. Грудки важкого ґрунту потрібно обов'язково розбити, щоб ґрунт був однорідний. Наявність подібних перешкод — головна причина зростання рогатої та кострубатої моркви. Коренеплоди в процесі розвитку змушені оминати всі ці перешкоди, що й провокує зростання потворних морквин. Ще одне важливе зауваження: прибирайте з ґрунту всі бур'яни, а особливо пирій. Не варто закопувати їх із думкою, що ті перегниють і стануть джерелом живлення рослин. Пирій дуже любить дротяник, який з легкістю та великим задоволенням перекинеться на наш урожай. Тому залишати бур'яни перегнивати у ґрунті — ідея не зовсім хороша.
  3. На перших етапах розвитку для бурхливого росту та густої зелені моркви важливий достаток азоту у ґрунті. Якщо ви вносили добрива восени або додали пристойну дозу компосту в процесі розпушування, можете бути спокійні — спочатку живлення рослинам вистачить. А от якщо ви не відновлювали родючість ґрунту і не вносили ніяких азотних компонентів, в процесі розпушування додайте до ґрунту сечовину або аміачну селітру (10 гр на 1 кв м ґрунту). Не залишайте добрива на поверхні ґрунту, обов'язково присипте їх землею. Азот допоможе моркві наростити густе і пишне бадилля, яке своєю чергою буде запорукою великих і міцних коренеплодів.
  4. Та й останній етап — це розкислення ґрунту. Морква не любить кислий ґрунт, виростає квола, дрібна і найчастіше крива. Використовувати зараз вапно не рекомендуємо. Віддайте перевагу золі або доломітовому борошну. Норми внесення залежатимуть від ступеня закислення ґрунту. Максимальні дозування — 800 гр доломітки та 400 гр золи на 1 кв м ґрунту. Найкраще вносити вдвічі менше на той випадок, якщо ви не знаєте, наскільки сильно ґрунт закислений. На лужних ґрунтах вносити доломітку та золу не потрібно.

Читайте також