Один випадок на область: 5-річну дитину з рідкісною хворобою рятували на Рівненщині

Фото з відкритих джерел, ілюстративне фото.

20 листопада о 22:57 на лінію 103 надійшов виклик про те, що у селі Тихе Рівненського району (раніше - Костопільський) потребує допомоги маленька пацієнтка з рідкісним генетичним захворюванням. У 5-річної дівчинки синдром вродженої центральної гіповентиляції («Синдром прокляття Ундіни»). Про це повідомили в пресслужбі обласної "екстренки". 

Синдром вродженої центральної гіповентиляції - це вроджений неврологічний розлад, рідкісне ураження центрів дихання. Його ще називають «синдром прокляття Ундіни». При ньому дихання під час сну припиняється і людина не може дихати самостійно.

О 23:12 за вказаною адресою прибула фельдшерська бригада Костопільської підстанції ШМД.

Відомо, що вдома 5-річна дівчинка була підключена до апарату штучної вентиляції легень. Проте, він зламався і дівчинка могла задихнутися під час сну.

«Часу на роздуми було обмаль, тому довелося оперативно приймати рішення, куди транспортувати пацієнтку з рідкісним захворюванням. Такий випадок єдиний у нас в області. Оскільки найближча Костопільська лікарня «ковідна», ми вирішили доставити дівчинку до Рівненської обласної дитячої лікарні, попередньо домовившись про це з адміністрацією медичного закладу», - розповів заступник директора Центру ЕМД та МК Олег Ушкевич.

Бригада екстренки помістила маленьку пацієнтку в автомобіль «швидкої», забезпечила життєво необхідним киснем та під пильним наглядом фельдшерки Світлани Марчук, госпіталізувала її до Рівненської обласної дитячої лікарні. На момент прибуття «швидкої» (о 00:20) на пацієнтку вже чекала реанімаційна бригада медичного закладу.

Читайте також: На Прикарпатті в організмі жінки виявили медвиріб, який "забули" після операції.

Читайте також