"Одного Чорнобиля нам достатньо": рівнянам нагадали про небезпеку атомної енергетики

Сьогодні, 26 квітня, минає 35 років з моменту аварії на Чорнобильській АЕС. На майдані Незалежності у Рівному зібралися представники громадської організації "Екоклуб" та небайдужі активісти, щоб нагадати про загрози, які приховує атомна енергетика. 

Ініціатори акції тримали у руках плакати: "Одного Чорнобиля нам достатньо", "Чорнобиль-Фукусіма-РАЕС?-ХАЕС?", "Співпраця з Росією?!НІ ХАЕС 3,4!". Перехожим рівнянам роздавали тематичні листівки та розповідали про ризики продовження роботи атомних енергоблоків.

- Атомна енергетика - це не про безпеку і не про сталий розвиток. В Україні 12 із 15 атомних блоків мають продовжений термін експлуатації і є застарілими, чотири з них знаходяться поблизу Рівного. На наш погляд, не слід вкладати гроші у такі небезпечні проекти. Гроші треба вкладати в енергоефективність і розвиток відновлювальної енергетики. У країні, яка пережила аварію на ЧАЕС, це має бути очевидним, але говорити про це потрібно, - зазначила координаторка проектів ГО "Екоклуб" Наталія Литвин.

До малювання плакатів долучилася і учениця 10-класу Рівненської гуманітарної гімназії Валерія Кособуцька. Дівчина розповіла, що давно цікавиться темою Чорнобиля і розуміє важливість проведення таких акцій.

- На цьому тижні померли двоє моїх знайомих, які були старше 50 років, через початок повного розпаду урану в їхньому організмі. Я вже у своєму віці розумію, що не так у цій країні і я хотіла б у майбутньому намагатися це виправити. Я шукала деяку інформацію, ходила в бібліотеки, вибирали звідти інформацію, долучилася до малювання плакату. Важливо про це доносити людям, - зазначила Валерія.

У ГО "Екоклуб" нагадали, що у світі вже було 16 аварій зі значним витоком радіації, хоча з моменту пуску першої АЕС не пройшло і ста років. Загрозу становлять не лише АЕС, а й сховища радіоактивних відходів, урановидобувна промисловість, а найбільш вразливий елемент - транспортування радіоактивних матеріалів.

Серед альтернатив атомній енергетиці називають нові джерела енергії. Вітрова, сонячна та мала гідроенергетика разом з ефективнішим використанням енергії дозволять зупинити зміну клімату, забезпечити енергетичну незалежність та створити нові робочі місця.

Читайте також