Офіцери запасу Рівненщини невдовзі можуть отримати повістку

Фото - Суспільне

Невдовзі в Україні стартує весняний призов осіб офіцерського складу на військову службу. Мова про громадян до 43 років, які здобули вищу освіту, при ВНЗ закінчили військову кафедру, атестовані до присвоєння первинного офіцерського звання «молодший лейтенант», пройшли програму за підготовкою офіцерів запасу і не мають права на відстрочку. Якщо військово-облікова спеціальність співпадає із тою, яка потрібна на даний час Збройним силам України, тоді вже з 1 квітня можна бути призваним для служби. Її термін – 18 місяців.

Чи збережеться місце роботи після служби?

Так. За офіцерами запасу, призваними на військову службу, зберігається місце роботи, посада і зарплата (незалежно від форми власності підприємства).

Після 18 місяців проходження служби в офіцера є вибір: звільнитися і повернутися до цивільного життя, або укласти контракт зі Збройними силами.

Фото - Дивись.інфо

 «Після призову можуть перейти на контрактну службу, після певного часу проходження служби по призову. Офіцери, які призиваються за призовом, в зону проведення операції об’єднаних силне відправляються, так само як і призовники.  Термін служби – 18 місяців повністю зі усіма пільгами – відпустками, які передбачені на оздоровлення, на вирішення соціально-побутових проблем, зарплата така ж, як у кадрових офіцерів, від 13-ти тисяч гривень. Лікування у медичних закладах Міністерства оборони, стаж, тобто всі ті ж самі права, якими користуюся я, як кадровий офіцер. Офіцер може заключити контракт на службу в Збройних силах України на термін від 1 до 5 років, якщо призваний до строкової служби за призовом», - розповів військовий комісар Рівненського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, полковник Валерій Куценко.

Валерій Куценко - зліва

За яких умов у Вас може бути відстрочка?

Відстрочка від призову на строкову військову службу може бути, якщо ви маєте наступні підстави:

  • Стан здоров’я – якщо офіцера визнали тимчасово непридатним до військової служби, тривалість відстрочки становитиме 1 рік.
  • Сімейні обставини – дружина-інвалід; вагітна дружина; дитина-інвалід; двоє і більше дітей; дитина у віці до 3-х років.
  • Навчання – інтернатура, аспірантура, докторантура; у вищих навчальних закладах з денною формою навчання, у тому числі під час здобуття вищого освітньо-кваліфікаційного рівня.
  • Професійна діяльність – священнослужителі; кандидати (доктора) наук, які працюють на посадах за спеціальністю; педагогічні працівники загальноосвітніх навчальних закладів з повною вищою освітою; медичні працівники, за умови повного навантаження на займаній посаді, у сільській місцевості; сільські, селищні, міські голови — на термін виконання ними цих повноважень; поліцейські — на весь період їхньої служби. Більш про відстрочку тут.

«Цей призов не пов'язаний із тим, що не вистачає офіцерів у Збройних силах України. Це – накопичення військово-навчених ресурсів. На момент оголошення мобілізації ми будемо мати певну кількість підготовлених офіцерів, які стануть у стрій для захисту України», - додав пан Куценко.

Минулоріч в Рівненській області до строкової служби призвали 30 офіцерів, 5 із них – жінки. Наразі відомо, що 25 військових, призваних торік, готуються підписати контракт і продовжити службу у Збройних силах України.

Такі призови відбуваються щороку – із 1 квітня та з 1 жовтня. Скільки цьогоріч планують призвати – невідомо. Валерій Куценко пояснив, що планове завдання вони мають, але деталей поки не розголошують. Призиватимуть і осіб, які десятки років тому закінчили військові кафедри, але не досягли 43-річного віку. Це – обов’язок.

«Планове завдання є, але ми не озвучуємо, тому що треба здійснити розподіл. Думаю, буде не менше, аніж в минулому році. Можливо, 30-40, як фінанси дозволятимуть, це теж витратна стаття», - додав військовий комісар.

Якщо не прибути за викликом військового комісаріату

територіального центру військового комплектування?

Передбачена адміністративна і кримінальна відповідальність. Така сама, як і на призовників на строкову службу:

  • Неявка до військкомату без поважних причин – штраф 170-510 грн
  • Повторне порушення протягом року збільшує штраф до 510-1700 грн
  • Умисне зіпсуття або втрата військових документів – штраф 17-51 грн
  • Ухилення від призову карається обмеженням волі терміном до трьох років.

За словами пана Куценка, серед офіцерів не траплялось, аби притягували до відповідальності.

Читайте також