Офіційно: спортсменка з Рівного їде на Олімпійські Ігри-2018 (+список збірної)

Сьогодні Національний Олімпійський комітет оприлюднив остаточний фінальний список учасників Олімпійської збірної України на ХХІІІ зимових Олімпійських Іграх-2018, які пройдуть з 9 по 25 лютого у корейському Пхьончхані. Приємно, що до цього переліку потрапила і спортсменка з Рівного, фрістайлістка Ольга Полюк.

У свої 30 років Ольга є майстром спорту міжнародного класу і найкращою серед фрістайлісток України. За свою кар’єру рівнянка є чемпіонкою України, була переможницею Кубку Європи (2010) та двічі бронзовою призеркою чемпіонату світу серед юніорів (2006, 2007).

До слова, це буде вже третя Олімпіада для Ольги Полюк. Раніше вона вже виступала на Олімпійських Іграх-2010 у Ванкувері, де посіла 19 місце, та Олімпійських Іграх-2014 у Сочі, де стала 15-ою.

Наразі рівненська фрістайлістка посідає 19-те місце у загальному заліку Кубку світу після трьох етапів, що дало їй змогу здобути олімпійську ліцензію.

Ще одну ліцензію на Ігри в Пхьончхані отримала інша фрістайлістка з Рівного Анастасія Новосад. Втім, вона відмовилася від участі у змаганнях через вагітність. Тому Ольга Полюк є єдиною представницею Рівненщини на Олімпіаді-2018.

Загалом же на головні змагання чотириріччя до корейського Пхьончхану поїдуть 33 спортсмени з України. Саме вони виконали усі умови кваліфікаційного відбору міжнародних федерацій з зимових видів спорту, виборовши відповідні ліцензії, що дають право участі в Олімпійських Іграх, і увійшли до Олімпійської збірної України, яку вже затвердив Міжнародний Олімпійський Комітет і Оргкомітет Ігор-2018.

До слова, цьогоріч українська олімпійська збірна буде найменшою за всю історію участі України у зимових Іграх. Українці змагатимуться у 9-ти з 15 зимових видів спорту, представлених на Олімпійських Іграх: у біатлоні, фігурному катанні, санному спорті, фрістайлі, лижних перегонах, гірськолижному спорті, сноубордингу, скелетоні і лижному двоборстві. Натомість жодної олімпійської ліцензії збірна України не здобула в таких видах спорту: стрибки на лижах з трампліна, бобслей, керлінг, ковзанярський спорт, хокей, шорт-трек.

Найбільше ліцензій на Олімпіаду-2018 здобули українські біатлоністи – аж 11 з максимальною квотою на одну гонку у 4 учасники, а найменше – у сноубордингу, лижному двоборстві і скелетоні: лише по одній.

Повний список членів збірної України на Олімпійських Іграх-2018:

* Біатлон (11 спортсменів):

Чоловіки: Дмитро Підручний, Артем Прима, Володимир Семаков, Сергій Семенов, Артем Тищенко
Жінки: Ірина Варвинець, Юлія Джима, Анастасія Меркушина, Олена Підгрушна, Валентина Семеренко, Віта Семеренко

* Санний спорт (6 спортсменів):

Чоловіки: Андрій Мандзій, Антон Дукач, двійка Олександр Оболончик / Роман Захарків
Жінки: Олена Стецьків, Олена Шхумова

* Лижні гонки (4 спортсмени):

Чоловіки: Олексій Красовський, Андрій Орлик
Жінки: Тетяна Антипенко, Марина Анцибор 

* Фігурне катання (4 спортсмени):

Пара: Максим Нікітін/Олександра Назарова
Чоловіки: Ярослав Паніот
Жінки: Анна Хниченкова

* Фрістайл (3 спортсмени):

Чоловіки: Олександр Абраменко
Жінки: Ольга Полюк, Тетяна Петрова

* Гірські лижі (2 спортсмени):

Чоловіки: Іван Ковбаснюк
Жінки: Ольга Книш

* Лижне двоборство (1 спортсмен):

Чоловіки: Віктор Пасічник

* Сноуборд (1 спортсмен):

Жінки: Аннамарі Данча (Чундак)

* Скелетон (1 спортсмен):

Чоловіки: Владислав Гераскевич.

Загалом на ХХІІІ зимових Олімпійських Іграх у Пхьончхані сумарно буде розіграно 102 комплекти нагород. Втім, букмекери пророкують Україні невтішні результати на Олімпіаді-2018 – лише одну бронзову медаль у жіночій естафеті з біатлону та загальне 27 місце у медальному заліку. А найбільше золотих медалей очікують від Німеччини, Канади та США.

Також вже стали відомі розміри призових для українських спортсменів за завоювання медалей різного ґатунку. Відтак, за золоту медаль заплатять 125 тисяч доларів, за срібну - 80 тисяч доларів, а за бронзу - 55 тисяч доларів.

Марина НАЗАРЧУК

Читайте також