Офіційно: який алгоритм дій медиків на Рівненщині, якщо у людини підозра на коронавірус

Під час онлайн-брифінгу Рівненської обласної державної адміністрації заступник начальника управління охорони здоров'я Олег Вівсянник розповів, що діагностика швидкими тестами проводиться на другому етапі медичної допомоги.

Чіткий алгоритм дій медиків на випадок підозри на коронавірусну інфекцію передбачило Міністерство охорони здоров’я у наказі №663 від 13.03.2020 року.

При підозрі, відповідно до наказу, пацієнт повинен бути госпіталізований у визначені заклади охорони здоров’я: госпітальні бази або інфекційні відділення.

«Наказом Міністерства охорони здоров’я встановлено, що діагностика швидкими тестами проводиться на другому етапі. Другий етап – це уже хворі люди або особи з підозрою на коронавірус, які госпіталізовані»,- зазначив Олег Вівсянник.

Заступник начальника охорони здоров’я розповів, що ні у швидкій допомозі, ні на первинній ланці ці тести не використовуватимуться.

  • Першим етапом є діагностика швидкими тестами на грип А і Б.
  • Наступний етап – це тестування швидкими тестами на COVID-19, які Рівненщина отримала з Китаю.
  • У разі позитивного результату швидких тестів  - проводиться полімеразна  ланцюгова реакція у визначених закладах Рівненщини.

У Рівненській області три заклади державної форми власності мають право проводити такі обстеження: Лабораторний центр, Центр громадського здоров’я, Рівненський обласний клінічний лікувально-діагностичний центр імені Поліщука. Останній має відповідне обладнання і вже йде робота над закупівлею відповідних тестів.

Заступник голови ОДА Ігор Тимошенко зазначив, що в середньому за день на Рівненщині можуть перевірити 5 підозр на день. Максимальна кількість – 8 тестувань за день.

Загалом, у Рівненській області вже провели 29 ПЛР тестів на коронавірус: 27 з них не підтвердились, а 2 - ще досліджують.

Читайте також