Оформлення права спадщини та видача свідоцтв: у селах Рівненщини можуть надавати нотаріальні послуги

Законопроект 9140 передбачає надання мешканцям сільської місцевості нотаріальних послуг. Згідно проекту закону, в Україні хочуть запровадити іститут Уповноважених осіб Мін'юсту. Такі нововведення покликані забезпечити мешканців віддалених сіл послугами у сфері юстиції, адже часто у таких місцях працюють лише приватні нотаріуси, послуги яких дорого коштують.

Уповноважені особи Мін'юсту працюватимуть там, де немає державних та відсутні 2 приватних нотаріуси.

"У нас такої ситуації в Рівненській області немає. Тобто у нас є 5 районів, де немає державного нотаріуса, це Дубровицький, Острозький, Гощанський, Березнівський, Демидівський та Рівненський. Однак, у цих районах є приватні нотаріуси, необхідні для забезпечення послуг громадянам. Громадянам сільської місцевості звертатися до приватних нотаріусів звичайно дорого," - розповіла начальник головного територіального управління юстиції у Рівненській області Оксана Сальчук.

Якщо в сільській місцевості відсутній державний та є всього 1 приватний нотаріус, місцеві мешканці подають заявку до управління юстиції, що є потреба в уповноваженому. Управління скаладає графік та узгоджує його з територіальною громадою. Після цього уповноважений здійснює виїзд на місце та надає нотаріальні послуги.

У селах, селищах, селищах міського типу та містах районного значення фахівці оформлятимуть права спадщини і дарування, реєструватимуть акти цивільного стану (видача свідоцтв про народження і смерть), засвідчуватимуть вірність копій документів.

Кандидати повинні мати вищу юридичну освіту, стаж роботи в органах юстиції на посадах. безпосередньо пов'язаних із державною реєстрацією, або консультантом державної нотаріальної контори не менш, як 3 роки.

Нових посад в управліннях юстиції введено не буде. Уповноважені обиратимуться серед наявних працівників. Не зміниться й кошторис управління.

Читайте також