Орхідея Фаленопсис: особливості догляду за квіткою

Якщо у вашому домі з’явився фаленопсис і тепер ви перебуваєте в сум'ятті, як тепер за ним доглядати, пропонуємо кілька порад з агротехніки цієї чудової рослини, інформує Порадник.

У  природі фаленопсиси ростуть на деревах у тіні їхньої крони, за допомогою коренів вони втримуються на стовбурі, одержують живлення від часточок дерева, що розкладаються, усмоктують ними ж воду з мокрої після дощу поверхні дерева. Тому деякі чудності даної квітки стають зовсім зрозумілими.

Звичайно ж, орхідея - незвичайна квітка. Їй не потрібен ґрунт, часті поливи, вона має гостру потребу в підживленні. Зате, якщо ви будете правильно за нею доглядати, вона порадує вас тривалим цвітінням і соковитою зеленню м'ясистого листя.

Особливості

1. Фаленопсис любить розсіяне сонячне світло.орхідея Фаленопсис

Тому ставити горщик з квіткою краще на північне підвіконня, в інших випадках - на деякому віддаленні від вікна, щоб на неї протягом дня не падали прямі сонячні промені. Зазвичай їй потрібен 12-16 годинний світловий день, тому якщо ви не хочете, щоб взимку квітка пішла в період спокою (у цей час вона не квітує), то має сенс досвічувати її люмінісцентною лампою (вона не нагрівається, що дуже важливо).

2. Вирощувати фаленопсис необхідно в прозорому горщику з отворами.

Корені рослини фотосинтезують, їм обов'язково потрібне світло для нормального росту та розвитку. У непрозорих горщиках фаленопсис швидко марніє та може загинути.

3. Фаленопсису не потрібен ґрунт.

Як правило, квітка продається в контейнері з сосновою корою - це найкраща основа для квітки. На дно та між коріннями укладаються великі шматочки, щоб рослина могла на них обпертися, інші місця засипаються більш дрібними шматочками. Кора добре поглинає та повільно віддає вологу - саме це й потрібно рослині.

Якщо ви хочете приготувати субстрат самостійно, то кору краще брати з повалених у лісі сосон, вона повинна бути міцною - не порохнявою, не містити смоли, без ознак поразки комахами. Її нетривало (10-15 хвилин) кип'ятять у воді та підсушують у духовці. Але в продажі вже з'явилася кора, що полегшує завдання вирощування.

Іншими компонентами субстрату бувають деревне вугілля, мохи сфагнум, вермикуліт, керамзит і торф.

Полив

Полив квітці потрібен раз на 7-10 днів, влітку - частіше - раз на 3-4 дні. Отут теж є свої особливості. Горщик варто занурити у нехолодну (кімнатної температури) воду (зручно це робити в невеликому тазику), вона повинна досягати висоти половини горщика. За рахунок отворів розташованих на стінках горщика, кора швидко насититься вологою. Фаленопсис ставлять у воду на 10-12 годин з ранку, увечері може позначитися зниження температури і вода стане помітно холоднішою, а рослина має всі шанси занедужати.

По закінченні 12 годин, виймають горщик з води і ставлять його в піддон, за ніч зайва вода зійде, її потрібно вилити.

Ніколи не поливайте фаленопсис по листю і навіть якщо випадково на них потрапила волога - обережно протріть тканиною, стежте, щоб вода не затікала в пазухи, від цього може розпочатися гниття листя.

Щоб зрозуміти, коли ж вашій рослині потрібен полив, стежте за тургором листя, занадто частий полив приводить до появи тріщин на листі, а занадто рідкий - до його зморщування, зів'янення.

Підживлення

У продажі є спеціальні розчини добрив для орхідей, що дуже зручно. Головне правило - ніколи не підживлювати квітку з сухим субстратом. Спочатку його замочують (вищеописаним способом) на пару годин, потім рослину виймають, а в тазик з водою додають добриво. Знову поміщаємо горщик у воду вже з добривом і залишаємо на призначений час (8-10 годин). Далі - все як зі звичайним поливом - виймаємо - ставимо в піддон - зливаємо зайву воду і так до наступного поливу.

Підживлення повторюють періодичність поливу, тому просто підживлюють орхідеї при кожному поливі, влітку - 2 рази на тиждень, в інший час - раз на 7-10 днів. Припиняють підживлювати тільки в тому випадку, якщо фаленопсис пішов у спокій і не квітує. Це відбувається взимку.

Варто уточнити, що всі наведені вище рекомендації працюють для здорових рослин.

Не бійтеся купувати орхідеї - це прекрасні та зовсім невибагливі рослини, вони екзотичні та граціозні і просто зобов'язані стати ізюминкою вашої домашньої квіткової колекції.

Читайте також