Освітяни Рівненщини визначили найзатребуваніші професії регіону

Відбулося засідання регіональної ради професійної освіти Рівненщини. Серед запрошених гостей члени регіональної ради, директори закладів професійної (професійно-технічної) освіти, роботодавці регіону.

«Третій рік поспіль регіональна рада погоджує регіональне замовлення. Нині ми вирішуємо скільки, кого і як готуватимуть заклади освіти області. Які робітничі професії користуються попитом, а на які будуть замовлення через рік. Професійна освіта має фінансуватися з обласного бюджету. Оскільки на місцях краще розуміють і знають, яких кадрів не вистачає регіону. Усе це передбачено реформою децентралізації. Але серед інших джерел фінансування нам пропонують підтримку з держбюджету для професій загальнодержавного значення», – зауважив начальник освіти і науки РОДА Григорій Таргонський.

Заступник начальника глибоко проаналізував усі показники області та виокремив їх у таблиці з галузевим замовленням. Говорив про зміну філософії професійної освіти Рівненщини: від модернізації бази до якості професійного навчання, про сучасну модель закладів освіти та Центр професійної освіти.

Презентації у вкладеннях. ЦПД 2019 Презентація 1

«Заклади освіти  області мають стратегічне завдання  –  змінити ставлення до підготовки робітника. Ставки робимо на успішну людину, яка по закінченню навчання зможе застосувати набуті вміння, створити власний бізнес, або зробити підприємство успішнішим, а найголовніше – стати конкурентоспроможним. До прикладу, перед тим як продукт зайде на ринок Європи, з ним вже мають працювати робітники в професійних закладах освіти. Таке навчання повинне розповсюджуватися не тільки на учнів, а й на тих, хто навчається впродовж життя і для усіх категорій населення», –  підкреслив заступник начальника – начальник відділу професійно-технічної та вищої освіти управління освіти і науки РОДА Петро Коржевський.

Особливу увагу звернули і на питання стану фінансування, оновлення змісту професійної освіти, мережу, навчально-практичні центри та Центри професійної досконалості.Насамкінець, члени регіональної ради, шляхом голосування, погодили прогнозовані показники потреби в кадрах на регіональному ринку праці на 2019-2021 роки та регіональне замовлення на 2019 рік.

Читайте також