Освячення свічок, води і зустріч зими із весною: що варто знати про Стрітення Господнє

Фото - Вголос

Стрітення Господнє - православне свято, яке відзначають 15 лютого. Пов’язане воно з принесенням в Єрусалимський храм немовляти Ісуса. Сталося це через 40 днів після Різдва. Стрітення відносять до дванадесятих свят, передає НВ.

 Християни в цей день освячують церковні свічки. Вважається, що такі свічки захищають будинок від блискавки й грому. Також на Стрітення освячують воду, вірять, що вона має цілющі властивості. 

Заборони в цей день схожі з іншими релігійними святами. Так, на Стрітення не рекомендується виконувати важку фізичну працю, лихословити, сваритися. Вважається, що це може спричинити негативні наслідки в майбутньому. Заборонені далека дорога, прибирання в будинку, а також гроші на кухонних столах.

У народі кажуть, що на це свято зустрічаються зима і весна. Зима відправляється туди, де була весна, а весна - туди, де була зима. По дорозі вони зустрічаються і сперечаються між собою.

Хто перемагає в суперечці, той залишиться на цих землях хазяйнувати якийсь час. За повір'ям, якщо до вечора потеплішає, то виграло літо і скоро прийде тепло. Якщо ввечері похолодає, то зима на деякий час затримається. Інші прикмети:

  • На Стрітення тепло і сонячно - чекайте теплу весну.
  • Якщо на Стрітення падає сніг - весна буде пізньою і холодною.
  • На Стрітення капає вода з даху - зима ще довго протримається.
  • Вітер на Стрітення - до врожаю плодових дерев.

Читайте також