Отримали іноземні доходи: як задекларувати та сплатити податок?

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

У Головному управлінні ДПС у Рівненській  області звертають увагу,  що громадяни України, які  працюють тимчасово або постійно за кордоном, повинні декларувати доходи, отримані як із джерел в Україні, так і з-за кордону.

Відповідно до порядку оподаткування іноземних доходів, якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, то його сума включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку – отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію про майновий стан i доходи.

Такі іноземні доходи є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

Поряд з цим, слід зазначити, що між Урядом України та Урядами інших іноземних держав діють міжнародні договори про уникнення подвійного оподаткування. Тому, для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов’язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та об’єкт оподаткування.

Звертаємо увагу, податкова декларація про майновий стан і доходи  подається за вибором платника у будь-який зручний спосіб:

- через сервіс «Електронний кабінет» (з використанням електронного цифрового підпису);

- до центрів обслуговування платників податкових інспекцій (за місцем реєстрації);

- поштою (з повідомленням про вручення та описом вкладення).

Граничний термін подання Податкової декларації про майновий стан і доходи, отримані громадянами у 2019 році – 30 квітня 2020 року. Декларація подається громадянами до контролюючого органу за місцем реєстрації.

Читайте також